Cutremur cu magnitudine 4,1, luni dimineață, în România - Unde s-a resimțit seismul - Autoritățile, în alertă

Author: Alina Petre
Actualizat: 15 feb 2023, 10:56

Cutremur mare în România

Un cutremur cu magnitudine de 4,1 s-a înregistrat, luni dimineață, în România, anunță Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Un cutremur cu magnitudine de 4,1 s-a produs, luni dimineață, în România, informează Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul de 4,1 s-a produs în Vrancea la o adâncime de 81 de kilometri. Acesta a fost resimțit în toată partea sudică a țării și în câteva localități din Republica Moldova.

Cutremurul din zona seismică Vrancea vine la scurt timp după alte două cutremure neobișnuite care au avut loc în weekend. Un seism care i-a surprins și pe specialiști este cel de 4 grade din zona Olteniei din județul Gorj la o adâncime de doar 5 kilometri.

La aceeași adâncime s-a produs și celălalt seism neobișnuit din Brăila.

Acesta a avut o magnitudine de 2,4 pe Richter. Luna aceasta au avut loc 11 cutremure, iar 3 dintre ele au fost peste 4 grade pe Richter.

Citeste si: Cutremur, vineri dimineața. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit seismul

Cutremur neobișnuit în România

" În ziua de 18 Iulie 2022, la ora 02:04:31 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.1, la adâncimea de 81km.

Intensitate: II

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 87km E de Brasov, 90km S de Bacau, 105km NE de Ploiesti, 109km V de Galati, 113km NV de Braila, 155km N de Bucuresti, 170km SV de Iasi, 177km NE de Pitesti, 199km E de Sibiu, 214km SV de Chisinau", arată Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului. 

În România, au loc frecvent cutremure de pământ

România are un risc seismic major în privința cutremurelor între 6- 7 grade pe scara Richter.

Dintre aceste arii epicentrale, zona seismică Vrancea este cea mai importantă, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.

Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș- Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.

Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi găsite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.

Activitatea seismică cea mai puternică din România se concentreză în zona Vrancea, la adâncimi intermediare de 60-200 km, într-o placă subdusă veche, aproape verticală.

Citeste si: Cutremur în România, joi dimineață. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit seismul