Cutremur cu magnitudinea de 4,7 în Arad! Unda seismului s-a resimțit în mai multe orașe din vestul țării, precum Cluj și Baia Mare

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 11 aug 2024, 17:50

Cutremurul s-a simțit în mai multe zone din Banat

Sursa: Pexels.com

Un cutremur cu magnitudinea de 4,7 a surprins locuitorii județului Arad, sâmbătă seara, în jurul orei 23:46. Seismul, confirmat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), a avut loc la o adâncime de doar cinci kilometri.

Cutremurele sunt fenomene relativ rare în regiunea Banatului, ceea ce face acest eveniment cu atât mai notabil. Epicentrul a fost localizat la 59 km est de Arad, 68 km vest de Deva și 72 km vest de Hunedoara.

În ce alte zone s-a simțit cutremurul din Arad

Deși seismul nu a provocat daune semnificative, el a fost resimțit pe o arie extinsă, inclusiv în localități precum Lipova, Șiria, Sebiș, și chiar în județele vecine Bihor, Alba, Caraș-Severin și Cluj.

„În ziua de 10.08.2024, la ora 23:46 (ora României) s-a produs în zona Banat un cutremur cu magnitudinea de 4.7 Ml pe scara Richter, la adâncimea de 5 km și cu intensitatea în zona epicentrală de V grade pe scara Mercalli”, se arată într-o postare pe Facebook a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Citește și: Un nou cutremur a lovit România în această dimineață! Activitate seismică intensă în luna August

Publicația locală Special Arad a raportat că locuitorii din municipiul Arad au simțit cutremurul în mod diferit, în funcție de zonele în care se aflau. Însă, în localitățile din apropierea epicentrului, precum Covăsânț, Sântana și Ineu, seismul a fost mult mai intens și a provocat îngrijorare în rândul populației.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”

Cutremurul din Arad nu a făcut victime

Imediat după producerea cutremurului, reprezentanții Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad și ISU Timiș au intervenit pentru a evalua situația la fața locului. În urma misiunilor de recunoaștere desfășurate de echipele de pompieri, autoritățile au confirmat că nu au fost înregistrate efecte negative semnificative. De asemenea, nu au fost primite apeluri la 112, iar autoritățile nu au semnalat pagube materiale sau victime.

„În judeţul Timiş nu s-au înregistrat apeluri care să solicite intervenția pompierilor şi nici nu au fost identificate victime ori pagube materiale”, a transmis ISU Timiş.

Acest seism din județul Arad este unul dintre cele mai puternice evenimente seismice din România în anul 2024. Cutremurul din Banat a avut o magnitudine mai mare decât cel produs în Vrancea la începutul anului (4,3 pe scara Richter), iar epicentrul său de mică adâncime a contribuit la resimțirea sa puternică pe plan local.

Citește și: România, zguduită de trei cutremure în ultimele ore: Ce magnitudine au avut și unde s-au resimțit

În anul precedent, cel mai puternic cutremur înregistrat în România a avut loc în județul Gorj, pe 14 februarie 2023. Acesta a avut o magnitudine de 5,7 și o adâncime de 6,3 kilometri.