Cutremur de 5,8 grade pe Richter lângă România. Seismul a fost resimțit în mai multe țări

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 14 mar 2024, 13:41

Cutremur puternic produs lângă România

Sursa: Pixabay

Joi, 14 martie, un cutremur puternic s-a produs în vecinătatea României. Seismul a avut o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter și a fost resimțit în mai multe țări.

În dimineața zilei de 14 Martie 2024, la ora 05:06:47 (ora locală a României), un cutremur semnificativ a lovit regiunea de graniță dintre Croația, Bosnia și Muntenegru.

Un cutremur de 5,8 grade Richter a zguduit regiunea de graniță dintre Croația, Bosnia și Muntenegru

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul a avut o magnitudine de ml 5.8

și s-a produs la o adâncime de 10.0 km sub suprafața terestră.

Epicentrul seismului a fost localizat în apropierea mai multor orașe importante, inclusiv la 40 km nord-vest de Niksic, 71 km sud-est de Mostar, 84 km nord-vest de Podgorica și 97 km sud de Sarajevo.

Citește și: Alertă seismică în Români: un nou cutremur a avut loc miercuri dimineață. Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat

”În ziua de 14 Martie 2024 la ora 05:06:47 (ora locală a României) s-a produs în CROATIA-BOSNIA-MONTENEGRO BORDER REGION un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.8, la adâncimea de 10.0km.”, a fost anunțul făcut de INFP.

Seismul a fost urmat de alte două replici

În urma cutremurului cu magnitudinea de ml 5.8 din regiunea de graniță dintre Croația, Bosnia și Muntenegru, au fost înregistrate alte 30 de replici, cele mai mari având o magnitudine de 3.1

pe Richter. Aceste replici au crescut îngrijorările în rândul populației și au determinat autoritățile să intensifice măsurile de precauție și intervenție în caz de urgență.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Evenimentul seismic a provocat panică în regiune și a determinat autoritățile locale să activeze imediat planurile de urgență. Autoritățile din Muntenegru au declarat că seismul a provocat fisuri în unele case și a declanșat alunecări de teren care au blocat unele drumuri.

Cutremurul s-a resimțit până în capitala Serbiei, Belgrad. În orașul bosniac Bileca, situat în sud-est, autoritățile au închis școlile ca măsură de precauție și au evaluat posibilele daune în zonă.

Citește și: Cutremur în România, 5 martie 2024. În ce orașe s-a resimțit și ce magnitudine a avut

"Am fost în teren încă de dimineață devreme. Din fericire, până acum nu am înregistrat nicio daună", a declarat șeful protecției civile din Bileca, Veselin Vujovic, potrivit The Washington Post.

Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade în centrul Croației în 2020 a provocat moartea mai multor persoane și a rănit altele.

Cutremurul devastator a avut loc pe data de 29 decembrie 2020 și a lovit regiunea din apropierea orașului Petrinja, lăsând în urmă distrugeri semnificative și panică în întreaga zonă. Casele au fost distruse, clădirile au fost reduse la moloz și infrastructura a fost grav afectată.