Cutremur devastator în China: Cel puțin 118 persoane au murit, iar alte 500 sunt rănite. Căutările sunt îngreunate de temperaturile scăzute

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 19 dec 2023, 10:44

Cutremur devastator în China: Cel puțin 118 persoane au murit, iar alte 500 sunt rănite

Sursa: Profimedia

Un cutremur puternic a avut loc în noaptea de luni spre marți, în nord-vestul Chinei. Seismul cu magnitudinea 6,2 a dus la moartea a cel puțin 118 persoane și rănirea altor 500.

Provincia Gansu din China a fost lovită la miezul nopții de un cutremur cu magnitudinea de 6,2, care a dus la prăbușirea unor clădiri atât în această provincie, cât și în provincia Qinghai, situată la sud.

Echipele de intervenție se desfășoară cu dificultate, în condițiile în care China se confruntă cu temperaturi de îngheț.

Cutremur puternic în China. Cel puțin 118 persoane au murit

În dimineața zilei de marți, s-a produs un al doilea cutremur în regiunea învecinată Xinjiang, având o magnitudine de 5,5. Pagubele cauzate de acest cutremur nu au fost încă clarificate în mod imediat.

Președintele chinez Xi Jinping a dispus implementarea unor operațiuni complete de salvare în provincia Gansu, una dintre cele mai sărace regiuni ale Chinei. 

Cutremurul de luni seară a afectat prefectura autonomă Linxia Hui, o regiune administrativă destinată poporului musulman Hui din China.

În urma cutremurului devastator, mai bine de 100 de persoane și-au pierdut viața și alte 500 sunt rănite.

Citește și: Cutremur în această dimineață! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Am fost în epicentrul cutremurului, iar eu și mama mea nu am putut fugi. Casa tremura atât de mult încât nici măcar nu puteam să mă ridic în picioare, iar lucrurile cădeau. Afară era foarte frig afară, la mai mult de zece grade sub zero. Nu m-am întors toată noaptea și au fost replici constante ”, a declarat un locuitor din Gansu, potrivit  The Guardian.

„Cutremurul a avut o intensitate prea mare. Mi s-au înmuiat picioarele, mai ales când am coborât pe scările căminului", a declarat și Wang Xi, un student de la Universitatea Lanzhou.

Lupta pentru supraviețuire este una extrem de dificilă

Un val de frică a cuprins o mare parte a Chinei încă de săptămâna trecută, iar în regiunea de înaltă altitudine, unde a avut loc cutremurul, temperaturile au înregistrat -14 grade Celsius în dimineața zilei de marți.

Astfel, echipajele de salvare întâmpină dificultăți în căutarea supraviețuitorilor printre ruine.

Autoritățile chineze au înregistrat o magnitudine de 6,2 pe scara Richter, în timp ce Institutul Geologic American a raportat o magnitudine de 5,9 și o adâncime de 10 km.

Citește și: Tragedie într-un internat din Harghita. „David, David!” Tânărul care și-a pierdut viața în internatul din Odorheiu Secuiesc a fost conștient până în ultimul său moment

Spitalele au fost în alertă și au primit pacienții răniși, în timp ce echipajele de salvare căutau supraviețuitori printr dărămături. 

Căutările continuă și în prezent.