Cutremur duminică dimineață, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 21 ian 2024, 09:44

Cutremur duminică dimineață, în România. Ce mgnitudine a avut și unde s-a resimțit

Sursa: arhivă

Un cutremur cu magnitudinea 3,5 a zguduit duminică dimineață România, la ora 2:02, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Un cutremur slab a fost înregistrat duminică în zona seismică Vrancea, județul Buzău.

Cutremur duminică dimineață, în România

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 133,5 kilometri (km) în apropierea următoarelor oraşe: 50 km nord-vest de Buzău, 60 km vest de Focşani, 65 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 68 km est de Braşov, 72 km nord-est de Ploieşti. 

Citește și: Ipoteză șocantă în cazul femeii care și-a aruncat bebelușul pe geam. Ce spune tatăl micuțului decedat, acuzat că și-ar fi închis soția în casă

„În ziua de 21 ianuarie 2024, la ora 02:02:43( ora locală a României) s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.5, la adâncimea de 133.5 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 50km NV de Buzău, 60km V de Focșani, 65km SE de Sfântu-Gheorghe, 68km E de Brașov, 72km NE de Ploiești,” a transmis Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremure România, 2024

Cu toate că suntem abia la începutul anului, România a fost martora unui număr neobișnuit de cutremure în ianuarie, cu un total de 22 de evenimente seismic întregistrate. Magnitudinile acestor cutremure au variat între 2,1 și 4,3 pe scara Richter, atrăgând atenția asupra activității seismice din această regiune.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Într-un context mai larg, se observă că și anul precedent a fost marcat de evenimente seismice notabile. Cel mai puternic cutremur înregistrat în 2023 a avut o magnitudine de 5,7 și a avut loc pe 14 februarie, în județul Gorj.

Citește și: Cutremur în România joi dimineață: Unde a fost resimțit și ce magnitudine a avut acesta

Seismul a avut o adâncime de 6,3 kilometri, generând îngrijorare în rândul comunităților locale și aducând în discuție importanța pregătirii pentru astfel de evenimente naturale.

Cutremurele pot provoca daune semnificative clădirilor și infrastructurii, iar informațiile precise despre activitatea seismică sunt cruciale pentru dezvoltarea unor strategii de prevenție și intervenție.

Deși majoritatea cutremurelor au fost de magnitudini reduse, ele reprezintă un semnal important pentru comunitatea științifică și pentru publicul larg.

Înțelegerea și conștientizarea riscurilor asociate cu activitatea seismică sunt esențiale pentru pregătirea comunităților și reducerea potențialelor daune în cazul unor cutremure mai puternice.