Seismul s-a produs la o adâncime de 79.2 km, iar epicentrul său s-a aflat la 43 km vest de Focșani și la 85 km est de Brașov. Acesta este al doilea cutremur produs în aceeași zonă în doar câteva ore, întrucât a fost precedat de un cutremur cu magnitudinea de 3.0, înregistrat la ora 13:03, la o adâncime de 131.4 km.
La ce interval de timp s-au produs cele două cutremure de astăzi
Cele două cutremure au avut loc în interval de mai puțin de cinci ore, ceea ce a atras atenția specialiștilor și publicului asupra activității seismice din această zonă.
Seismul de la ora 18:13, care a avut o magnitudine de 2.9, a fost catalogat drept slab, dar resimțit ușor în localitățile din apropiere. Localitățile situate cel mai aproape de epicentrul său sunt: Focșani (43 km), Sfântu Gheorghe (68 km), Buzău (78 km), Bacău (82 km), Brașov (85 km) și Bârlad (88 km).
Faptul că astăzi au avut loc două cutremure într-un interval scurt de timp atrage atenția asupra caracteristicilor dinamice ale zonei Vrancea, una dintre cele mai active seismice din Europa.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Cutremur astăzi în România! Ce magnitudine a avut și unde a fost resimțit
În ultimele zile s-au produs mai multe cutremure mici
În zilele anterioare, zona Vrancea a fost zguduită de mai multe cutremure de mică intensitate. Primul dintre aceste seisme recente a avut loc pe 23 octombrie, când la o adâncime de 107.9
km, pământul a vibrat cu o magnitudine de 2.5. Acesta a fost localizat la 28 km de Focșani și 79 km de Bârlad.Cu două zile înainte, pe 21 octombrie, un alt cutremur de mică intensitate, de magnitudine 2.6, s-a produs la 102.6 km adâncime, nu departe de Focșani și la aproximativ 72 km de Brașov. Aceste cutremure, având adâncimi similare și magnitudini apropiate, sunt văzute ca parte din activitatea obișnuită a zonei, ce generează frecvent mișcări seismice de intensitate scăzută, care, în mare parte, rămân insesizabile la suprafață.
Citește și: Cutremur în România noaptea trecută! Ce magnitudine a avut seismul și în ce orașe a fost resimțit
Totuși, pe 19 octombrie, un cutremur de o magnitudine puțin mai mare, de 3.3, a avut loc la o adâncime de 151.1 km, fiind cel mai profund dintre evenimentele recente. Acesta a avut loc tot în apropiere de Focșani, iar adâncimea semnificativă sugerează mișcări care implică litosfera inferioară, acolo unde presiunile și temperaturile exercită influențe puternice asupra scoarței terestre.