Cutremur în Banat, noaptea trecută. Ce magnitudine a avut și în ce orașe a fost resimțit seismul

Autor: Diana Bostan

Cutremur în România

Sursa: shutterstock.com

Un cutremur de o intensitate mică s-a produs, în noaptea de joi spre vineri, în regiunea Banat din România. Vezi ce magnitudine a înregistrat seismul.

În noapte de joi spre vineri, o mișcare tectonică cu o magnitudine de 3 grade pe scara Richter a cutremurat regiunea Banatului, conform anunțului Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Un seism cu magnitudinea de 3 grade s-a produs în Timiș

În data de 1 spre 2 februarie, regiunea Banatului a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 3 pe scara Richter, conform anunțului făcut de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Evenimentul seismic a avut loc la ora 00:06 și a fost înregistrat la doar 9,8 kilometri adâncime. Localizarea epicentrului a fost în proximitatea unor orașe precum Timișoara, Reșița, și Zrenjanin, la distanțe cuprinse între 34 și 70 de kilometri.

Citește și: Cutremur astăzi în România! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

„În ziua de 02 Februarie 2024 la ora 00:06:00 (ora locală a României) s-a produs în BANAT, TIMIS un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.0

, la adâncimea de 9.8km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 34km S de Timisoara, 50km V de Resita, 70km E de Zrenjanin, 81km NE de Pancevo, 81km S de Arad, 91km N de Smederevo, 95km NE de Belgrade, 96km NE de Zemun”
, se arată în comunicatul transmis de INFP.

Potrivit INFP, anul precedent a înregistrat cel mai puternic cutremur în România, având o magnitudine de 5.7

și survenind pe 14 februarie în județul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Mai multe cutremure au avut loc în România de la începutul anului 2024

Cu toate că suntem abia la începutul anului, România a fost martora unui număr neobișnuit de cutremure în ianuarie, cu aproximativ 30 de evenimente seismice înregistrate. Magnitudinile acestor cutremure au variat între 2,1 și 4,3 pe scara Richter, atrăgând atenția asupra activității seismice din această regiune.

Într-un context mai larg, se observă că și anul precedent a fost marcat de evenimente seismice notabile.

Cel mai puternic cutremur înregistrat în 2023 a avut o magnitudine de 5,7 și a avut loc pe 14 februarie, în județul Gorj. Seismul a avut o adâncime de 6,3 kilometri, generând îngrijorare în rândul comunităților locale și aducând în discuție importanța pregătirii pentru astfel de evenimente naturale.

Citește și: Cutremur duminică dimineață, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit

Cutremurele pot provoca daune semnificative clădirilor și infrastructurii, iar informațiile precise despre activitatea seismică sunt cruciale pentru dezvoltarea unor strategii de prevenție și intervenție.Deși majoritatea cutremurelor au fost de magnitudini reduse, ele reprezintă un semnal important pentru comunitatea științifică și pentru publicul larg.

Înțelegerea și conștientizarea riscurilor asociate cu activitatea seismică sunt esențiale pentru pregătirea comunităților și reducerea potențialelor daune în cazul unor cutremure mai puternice.