În noapte de joi spre vineri, o mișcare tectonică cu o magnitudine de 3 grade pe scara Richter a cutremurat regiunea Banatului, conform anunțului Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Un seism cu magnitudinea de 3 grade s-a produs în Timiș
În data de 1 spre 2 februarie, regiunea Banatului a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 3 pe scara Richter, conform anunțului făcut de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Evenimentul seismic a avut loc la ora 00:06 și a fost înregistrat la doar 9,8 kilometri adâncime. Localizarea epicentrului a fost în proximitatea unor orașe precum Timișoara, Reșița, și Zrenjanin, la distanțe cuprinse între 34 și 70 de kilometri.
Citește și: Cutremur astăzi în România! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut
„În ziua de 02 Februarie 2024 la ora 00:06:00 (ora locală a României) s-a produs în BANAT, TIMIS un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.0
Potrivit INFP, anul precedent a înregistrat cel mai puternic cutremur în România, având o magnitudine de 5.7
și survenind pe 14 februarie în județul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Mai multe cutremure au avut loc în România de la începutul anului 2024
Cu toate că suntem abia la începutul anului, România a fost martora unui număr neobișnuit de cutremure în ianuarie, cu aproximativ 30 de evenimente seismice înregistrate. Magnitudinile acestor cutremure au variat între 2,1 și 4,3 pe scara Richter, atrăgând atenția asupra activității seismice din această regiune.
Într-un context mai larg, se observă că și anul precedent a fost marcat de evenimente seismice notabile.
Citește și: Cutremur duminică dimineață, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cutremurele pot provoca daune semnificative clădirilor și infrastructurii, iar informațiile precise despre activitatea seismică sunt cruciale pentru dezvoltarea unor strategii de prevenție și intervenție.Deși majoritatea cutremurelor au fost de magnitudini reduse, ele reprezintă un semnal important pentru comunitatea științifică și pentru publicul larg.
Înțelegerea și conștientizarea riscurilor asociate cu activitatea seismică sunt esențiale pentru pregătirea comunităților și reducerea potențialelor daune în cazul unor cutremure mai puternice.