Cutremur în România, 5 martie 2024. În ce orașe s-a resimțit și ce magnitudine a avut

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 05 mar 2024, 16:08

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că a avut loc un cutremur.

Marți, 5 martie, s-a produs un cutremur în România, potrivit informațiilor transmise de Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Unde a fost resimțit seismul și ce magnitudine a avut?

Citește și: Cutremur astăzi în România! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Cutremur în România! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Conform datelor transmise de INCDFP, cutremurul a avut loc marți la ora 15:12:42, în județul Vrancea. Seismul a avut magnitudinea 3,9 și s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 39km V de Focsani, 66km N de Buzau, 70km E de Sfantu-Gheorghe, 83km E de Brasov, 94km S de Bacau, 95km SV de Barlad

Citește și: Cutremur duminică dimineață, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit

Reguli de comportare în caz de cutremur

''Este recomandat să avem o conduită preventivă și să adoptăm, din timp, anumite măsuri în scopul diminuării consecințelor unui potențial cutremur:

În locuință:

  • nu se vor efectua modificări constructive fără avizul de specialitate (extinderi sau reduceri ale unor spații). Aceste lucrări pot afecta structura de rezistență a clădirii.
  • nu se vor monta obiecte grele (antene, instalații de ventilație sau climatizare) pe elemente structurale sau nestructurale ale clădirii, dacă acestea afectează rezistența construcției.
  • nu se vor amplasa obiecte grele pe piesele de mobilier, la înălțime.

Familia:

  • fiecare familie trebuie să aibă un “Plan de urgență”în caz de cutremur.
  • trebuie stabilite următoarele aspecte: din ce tip de structură este realizată locuința, dacă va oscila mai mult sau mai puțin la cutremur, unde există pereți despărțitori și pereți de rezistență, tencuieli groase și ornamente care pot cădea, mobilier suprapus de care trebuie să se ferească și trebuie fixat pe structură, ce surse de incendiu există (aragaz, sobă);
  • trebuie cunoscută amplasarea comutatoarelor, siguranțelor, robinetelor generale și locale pentru electricitate, apă și gaze și modul lor de manevrare, astfel încât la nevoie să poată acționa cu operativitate.'', potrivit ISU Bucuresti.