Cutremur în România duminică dimineața: Câte grade a avut acesta și unde a fost resimțit

Author: Cristina Mocanu

Cutremur în România duminică dimineața

Sursa: pixabay.com

Duminică dimineața a avut loc un nou cutremur în zona seismică Vrancea, din România. Câte grade a avut acesta?

Un nou cutremur a avut loc duminică dimineața, în Vrancea. Acest fenomen a fost resimți în mai multe zone din România. Unde a fost resimțit și cât grade a avut acesta?

Cutremur duminică dimineața în România

România a fost zguduită duminică dimineața de un cutremur care a avut loc în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, seismul a avut magnitudinea de 2,6 grade și s-a produs la ora 3:33, la o adâncime de 147 km. Acest fenomen a fost resimțit în mai multe orașe din apropiere, fiind localizat în special în zonele aflate în apropiere de Sfântu-Gheorghe, Buzău, Focșani, Brașov și Ploiești.

Indiferent de pregătirea pe care o avem, un cutremur ne poate lua mereu prin surprindere și poate declanșa panică în rândul populației. Cu toate acestea, este esențial să știm cum să acționăm în cazul unui astfel de eveniment pentru a ne proteja și pentru a minimiza riscurile.

Citește și: Cutremur în România azi-noapte! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

De asemenea, În ziua de 24 Martie 2024, la ora 03:33:09 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.6, la adâncimea de 147.0 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 57km SE de Sfântu-Gheorghe, 59km NV de Buzău, 61km V de Focșani, 62km E de Brașov, 77km NE de Ploiești

Ce să faci în caz de cutremur?

Iată câteva sfaturi importante de urmat în caz de cutremur:

Păstrați-vă calmul și liniștiți-i și pe cei din jur. Protejați copiii, bătrânii și femeile și nu vă speriați de zgomotele din jur.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Evitați să părăsiți camera sau locuința în timpul cutremurului, deoarece faza seismică inițială poate fi de scurtă durată, iar mișcarea bruscă vă poate pune în pericol, în special pe scări sau în holuri aglomerate.

Scările sunt foarte sensibile la mișcările seismice și pot fi periculoase în timpul unui cutremur. Evitați să vă deplasați pe scări și stați în încăpere departe de ferestre care ar putea să se spargă.

Căutați să vă protejați sub o grindă, un toc de ușă solid sau sub o masă rezistentă care vă poate feri de obiectele care se pot prăbuși. Dacă nu există o astfel de posibilitate, așezați-vă la podea lângă un perete solid și protejați-vă capul și gâtul.

Citește și: Alertă seismică în Români: un nou cutremur a avut loc miercuri dimineață. Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat

Închideți sursele de foc cât mai repede posibil și interveniți imediat în caz de incendiu după ce a trecut șocul cutremurului.

Evitați să folosiți liftul și să alergați pe scări sau pe stradă. Dacă vă aflați în afara clădirii, deplasați-vă cât mai departe de aceasta și feriți-vă de obiectele care se pot prăbuși.

Acordați primul ajutor persoanelor rănite și încercați să vă asigurați că sunteți în siguranță înainte de a alerta autoritățile sau echipele de intervenție.

Duminică dimineața a avut loc un nou cutremur în zona seismică Vrancea
[Sursa: pixabay.com]

Un cutremur poate fi un eveniment înspăimântător, dar cunoștințele și pregătirea pot face diferența în supraviețuirea și gestionarea situației în mod corespunzător. Este important să știm cum să reacționăm în astfel de situații și să fim pregătiți pentru orice eventualitate.