Cutremur în România, în a doua zi de Paște! Ce magnitudine a avut

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 24 iul 2022, 11:35
Cutremur în România

Un seism s-a produs în zona Vrancea, în a doua zi de Paște.

Cutremurul s-a produs la ora 01:47 în zona seismică Vrancea (județul Buzău), informează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul a avut o magnitudine de 2,6 grade pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 124 de kilometri. Cele mai apropiate localități de epicentrul seismului au fost: Ploiești (77 km), Brașov (81 km), Brăila (109 km), Galați (111 km), Bacău (120 km), București (125 km).

Câte cutremure s-au produs în aprilie în România

În luna aprilie s-au produs în România peste 21 de cutremure cu magnitudini între 2 şi 4,5. Anul trecut, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti. 

În data de 7 martie 2021, în zona seismică Vrancea, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara richter, la ora locală 11:52, la o adâncime de 145 de kilometri.

Pe 27 februarie 2021 a avut loc un seism cu magnitudinea 4,2 a avut loc la ora locală 23:13, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău. Seismul a avut loc la o adâncime de 126 de kilometri.

Zona seismică Vrancea este cea în care se produc cele mai multe cutremure din România.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Când ne putem aștepta la un cutremur mare

Cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institulului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a vorbit despre perioada în care s-ar putea produce un cutremur mare în România.

„(Cutremurul- n. r.) va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare.

Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune.

Eu sunt optimist, acesta este cuvântul. Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040- 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a declarat Gheorghe Marmureanu.

Cel mai mare cutremur din România din ultimii 50 de ani s-a produs în 1977, acesta fiind soldat cu numeroase pierderi materiale și de vieți omenești.

Citeste si: România a fost, din nou, zguduită de cutremur. Seismul s-a produs în urmă cu puțin timp. În ce oraș s-a simțit