Cutremur în România în această dimineață! Cat de mare a fost seismul și unde a fost resimțit

Autor: Andrei Costanda

Un cutremur cu magnitudinea de 3,4 a avut loc în județul Buzău în dimineața zilei de 31 mai.

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 a avut loc în județul Buzău, în zona seismică Vrancea, vineri dimineața la ora 5:47, resimțit în mai multe orașe din apropiere, fără a provoca pagube semnificative.

În dimineața zilei de vineri, 31 mai, la ora 5:47, zona seismică Vrancea a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 3,4 pe scara Richter. Evenimentul s-a produs în județul Buzău, conform datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul a avut loc la o adâncime de 105,9 kilometri, afectând o arie extinsă din regiune.

Unde s-a resimțit cutremurul

Cutremurul a fost resimțit în mai multe orașe din apropiere, inclusiv la 52 km nord-vest de Buzău, 61 km est de Brașov, 62 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 63 km nord-est de Ploiești, 69 km vest de Focșani și 93 km nord-est de Târgoviște. Deși magnitudinea de 3,4 este considerată moderată, adâncimea la care s-a produs seismul a contribuit la reducerea impactului la suprafață.

Acest eveniment se înscrie într-o serie de cutremure care au avut loc în România de la începutul lunii mai.

În total, au fost înregistrate 37 de cutremure, cu magnitudini variind între 2,1 și 4,1 pe scara Richter. Această activitate seismică este monitorizată îndeaproape de autorități, având în vedere că zona Vrancea este cunoscută pentru frecvența ridicată a seismelor.

Citește și: Proaspătă mămică, decedată la Spitalul din Suceava. Tânăra s-a căsătorit recent și abia aștepta să-și țină bebelușul în brațe: „Bianca a avut ceva complicații”

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Tragedie în Gorj: Un bărbat de 66 de ani pe trotinetă electrică a fost lovit mortal de un microbuz

Cel mai puternic cutremur înregistrat în anul 2023

În anul precedent, cel mai puternic cutremur a avut loc pe 14 februarie 2023, în județul Gorj, și a avut o magnitudine de 5,7 pe scara Richter.

Acest seism s-a produs la o adâncime de doar 6,3 kilometri, ceea ce a dus la un impact considerabil asupra regiunii afectate. Comparativ, cutremurul recent din Buzău, deși mai mic ca intensitate, a fost localizat mult mai adânc, ceea ce a atenuat efectele resimțite la suprafață.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului continuă să monitorizeze activitatea seismică din România, utilizând o rețea de stații seismice moderne.

Acestea permit detectarea rapidă a seismelor și evaluarea impactului potențial asupra populației și infrastructurii. În plus, autoritățile se asigură că sunt pregătite să răspundă prompt în cazul unui cutremur major, având în vedere riscurile asociate cu activitatea tectonică din zona Vrancea.

În contextul frecventei activități seismice, autoritățile recomandă cetățenilor să fie pregătiți și să urmeze măsuri de siguranță. Este esențial ca locuitorii să cunoască procedurile de urgență, să aibă pregătite kituri de supraviețuire și să participe la exerciții de pregătire pentru cutremure.