Cutremur în România în această dimineață! În ce orașe a fost resimțit și ce magnitudine a avut seismul

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 11 iun 2024, 08:39

Cutremur în Vrancea

Sursa: Pixabay

În ziua de 11 iunie 2024, la ora 02:58:30 (ora locală a României), un cutremur slab cu magnitudinea de 2.4 ml a fost înregistrat în zona seismică Vrancea.

Seismul s-a produs la o adâncime de 29.2 km. Deși de mică intensitate, evenimentul seismologic a fost monitorizat atent de către autoritățile competente.

Cutremur cu magnitudinea de 2.4 pe scara Richter s-a produs în Vrancea

Epicentrul cutremurului a fost localizat la 40 km nord-vest de Buzău și la 50 km nord-est de Ploiești, fiind resimțit și-n orașe precum Brașov, Focșani și Sfântu-Gheorghe.

La distanțe mai mari, undele seismice au fost resimțite în Târgoviște, oraș situat la 84 km nord-est de epicentru.

Citește și: Cutremur în România în această dimineață! Cat de mare a fost seismul și unde a fost resimțit

„În ziua de 11 Iunie 2024, la ora 02:58:30 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.4

, la adâncimea de 29.2 km .”
, este anunțul făcut de INFP.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

În urma cutremurului, nu au fost raportate pagube materiale sau victime, însă evenimentul subliniază importanța monitorizării continue a activității seismice din regiune, cunoscută pentru frecvența și intensitatea cutremurelor.

Autoritățile îndeamnă populația să fie pregătită pentru astfel de evenimente și să urmeze recomandările de siguranță în caz de cutremur.

Zona seismică Vrancea este recunoscută ca fiind unul dintre cele mai active focare seismice din Europa. Activitatea seismică din Vrancea influențează nu doar regiunile apropiate, precum Buzău, Ploiești și Focșani, dar și zonele mai îndepărtate, incluzând capitala București.

Cutremur în Japonia noaptea trecută

În ziua de 11 iunie 2024, la ora 01:09:24 (ora locală a României), un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter a fost înregistrat în regiunea Insulelor Izu, Japonia, la o adâncime de 200.0 km. Evenimentul seismologic a fost monitorizat atent de către autoritățile locale și internaționale, având în vedere potențialul impact asupra zonei afectate.

Citește și: Cutremur cu magnitudinea de 6,6 în această dimineață. Unde s-a produs seismul și ce pagube a provocat

„În ziua de 11 Iunie 2024 la ora 01:09:24 (ora locală a României) s-a produs în IZU ISLANDS, JAPAN REGION un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.0, la adâncimea de 200.0km. ”, se arată în comunicatul transmis de INFP.

Cutremurul, deși semnificativ, nu a fost raportat ca fiind devastator datorită adâncimii mari la care s-a produs.

Autoritățile japoneze continuă să evalueze situația, dar până în prezent nu au fost raportate pagube majore sau victime. Seismul subliniază însă necesitatea vigilenței și pregătirii continue pentru astfel de evenimente în regiunile seismice active.