Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului(INFP) informează că un nou cutremur s-a produs astăzi, 6 aprilie. Cutremurul a avut loc la ora 03:38 și a avut loc la o adâncime de 10.9km.
Citește și: Cutremur de 6,1 grade astăzi! Unde a avut loc seismul
Cutremur în România, în această dimineață. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut
Seismul s-a înregistrat joi, 6 aprilie, în zona Oltenia, Gorj. Cutremurul a avut magnitudinea 2.7 grade, la adâncimea de 10.9 km.
Cutremurul s-a produs la 16.2km NV de Targu Jiu, 68.0km NE de Drobeta-Turnu Severin, 69.6km S de Hunedoara, 84.0km S de Deva, 97.7km V de Ramnicu Valcea, 98.7km E de Resita.
Citește și: Un nou cutremur s-a produs în Gorj, marți, 4 aprilie. Ce intensitate a avut acesta?
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ce spun specialiștii INFP
"Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă şi se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne aşteptăm să se observe o scădere a frecvenţei şi a magnitudinii replicilor, dar nu excludem
şi posibile replici mai puternice. Toate noile echipamente instalate zilele precedente în zona epicentrală, în localităţile Leleşti, Runcu, Peştişani şi Bâltişoara, din judeţul Gorj, sunt operaţionale, înregistrând permanent mişcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real, pentru analiză şi procesare către Centrul Naţional de Date al INCDFP. Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilităţile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie", au precizat specialiștii INFP.
România este o ţară cu potenţial seismic ridicat
Specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au transmis în trecut că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, iar zona zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.
Citește și: Trei cutremure în România, duminică! Unde s-au produs și ce magnitudine au avut
„România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013 și practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km.
În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină. Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta.
Cutremurele crustale asociate cu zona Vrancea, cu magnitudini mai mici decât cele intermediare, sunt legate de o serie de sisteme de falii activate de tensiunile rezultate din mişcarea subplăcilor ce converg în Vrancea”, au explicat specialiștii de la INCDFP.