Cutremur în România, luni. Seismul s-a resimțit în mai multe orașe din țară

Autor: Alina Petre
Actualizat: 05 sep 2022, 19:21

Cutremur luni

Un cutremur a avut loc în România, luni. Seismul s-a resimțit în mai multe orașe din țară.

Un cutremur s-a înregistrat în România, luni. Seismul s-a resimțit în mai multe orașe din țară, anunță Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului. 

Citeste si: Cutremure în lanț, sâmbătă dimineața. Seismele s-au resimțit în mai multe orașe. Ce magnitudine au avut

Cutremur în România, luni

Un cutremur a avut loc luni, în România, informează Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul s-a produs luni, în ziua de 05 Septembrie 2022, la ora 16:08:10 (ora locală a României), s-a produs în MOLDOVA, SUCEAVA.

Cutremurul a înregistrat magnitudinea de ml 2.1 ți a avut loc la adâncimea de 2km.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 119km NV de Bacau, 136km S de Chernivtsi, 153km E de Cluj-Napoca, 155km V de Iasi, 161km N de Brasov, 180km NE de Sibiu, 212km S de Ivano-Frankivsk, 241km N de Ploiesti, 251km V de Chisinau, 255km N de Pitesti.

Cutremure frecvente în România

România are un risc  seismic major  în privința cutremurelor între 6- 7 grade pe scara Richter.

Dintre aceste arii epicentrale, zona seismică Vrancea este cea mai importantă, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș- Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.

Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi găsite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.

Activitatea seismică cea mai puternică din România se concentreză în zona Vrancea, la adâncimi intermediare de 60-200 km, într-o placă subdusă veche, aproape verticală.

Statistic, cutremure cu magnitudinea 6 și peste apar în Vrancea (aproximativ) la fiecare 10 ani, cutremure cu magnitudinea 7 la fiecare 33 ani, în timp ce cele cu magnitudinea (peste) 7,5 la fiecare 80 de ani.

Cutremurul devastator din 1977

Cutremurul din anul 1977 a fost un puternic seism cu efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde.

Au murit peste 1.500 de oameni, dintre care peste 1.400 numai în Bucureşti, iar alţi aproximativ 11.300 au fost răniţi.

Datele oficiale arată că în urma cutremurului şi-au pierdut viaţa 1.578 de persoane, majoritatea în Bucureşti, iar alte 11.321 au fost rănite, în principal din cauza prăbuşirii clădirilor.

În prezent, în Bucureşti sunt consemnate 363 de clădiri aflate în clasa l de risc seismic şi 373 încadrate în clasa a ll-a de risc seismic, conform datelor oficiale.

Citeste si: Cutremur puternic, marți- Seismul s-a simțit în mai multe orașe- Autoritățile, în alertă