Cutremur în România, marți, de Mica Unire. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe

Author: Alina Petre

Cutremur în România

Sursa: Infp.ro

Un cutremur a avut loc în România, marți, de Mica Unire, informează Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Potrivit Seismul s-a resimțit în mai multe orașe din țară.

Potrivit Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), seismul a fost resimțit în mai multe orașe din țară.

Citește și: Cutremur vineri dimineață, în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a produs

Cutremur în România, marți, de Mica Unire

Un cutremur s-a înregistrat marți dimineață, de Mica Unire pe 24 Ianuarie 2023, la ora 07:42:20 (ora locală a României).

Seismul s-a produs în  ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU și a înregistrat magnitudinea de ml 3.6, la adâncimea de 115km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 69km E de Brasov, 77km NE de Ploiesti, 116km S de Bacau, 122km V de Braila, 123km V de Galati, 129km N de Bucuresti, 149km NE de Pitesti, 183km E de Sibiu, 194km N de Ruse, 197km SV de Iasi.

De ce se produc cutremure frecvente în România?

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km.

Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv, informează INFP.

Cel mai puternic cutremur din ultimii doi ani din România

Un cutremur puternic a avut loc pe 3 noiembrie 2022 și a înregistrat magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter (după corecția făcută de INFP).

Seismul s-a resimțit în mai multe orașe din România, dar și în Bulgaria și Ucraina.

Specialiștii au declarat atunci că este un seism normal pentru Vrancea, de obicei, la câțiva ani se produce un cutremur la magnitudinea între 5 și 6 pe zona respectivă.

Potrivit INFP, seismul s-a produs la ora 06.50, în zona seismică Vrancea, Buzău.

"În urmă cu puțin timp, în zona seismică Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,5 pe scara Richter, la o adâncime de 168 km. 

Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime", au anunţat atunci reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Citește și: Cutremur lângă România! Seismul a fost resimţit în mai multe orașe din țară