Cutremur în România. Unde a avut loc seismul și ce magnitudine a avut

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 12 apr 2023, 10:41

Astăzi, 12 aprilie, la ora 07:16, în zona seismică Vrancea, s-a produs un cutremur cu o magnitudine de 3,4 grade

Sursa: PixaBay

Un nou cutremur s-a produs astăzi, 12 aprilie, în România. Seismul a avut loc la primele ore ale dimineții și s-a produs la o adâncime de peste 70 de kilometri.

România a fost, din nou, zguduită de un nou cutremur, astăzi, 12 aprilie, la puțin timp după ora 07:00. Acesta nu a avut o magnitudinea foarte mare și s-a produs într-o zonă seismică obișnuită.

Cutremur în România, în Vrancea

Astăzi, 12 aprilie, la ora 07:16, în zona seismică Vrancea, s-a produs un cutremur cu o magnitudine de 3,4 grade. Acesta a avut loc la o adâncime de 76 de kilometri, conform Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul s-a produs la o distanță de: 93 km sud-vest de Bârlad, 89 km sud de Bacău, 82 km est de Brașov, 71 km nord de Buzău, 68 km est de Sfântu-Gheorghe, 42 km vest de Foșcani.

Citește și: Cine sunt cele trei tinere care au fost găsite fără viață după ce au fost torturate. Plecaseră într-o vacanță, dar nu au mai apucat să se întoarcă

De la începutul lunii, în 12 zile, în Vrancea, au avut loc opt cutremure a căror magnitudine a fost cuprinsă între 2,7 și 3,4 grade pe scara Richter. În județul Gorj, în Oltenia, în aceeași perioadă, au avut loc cinci cutremure, cel mai mare având magnitudinea de 2,7.

Astăzi, 12 aprilie, la ora 07:16, în zona seismică Vrancea, s-a produs un cutremur cu o magnitudine de 3,4 grade

Vulcanul Șiveluci din Rusia a erupt

Ieri, 11 aprilie, vulcanul Șiveluci din Peninsula Kamceatka, Extremul Orient al Rusiei, a erupt. Chiar și astăzi, vulcanul continuă să arunce cenușă, iar stratul a ajuns să fie, deja, chiar și de zece centimetri în unele zone. Coloana de cenușă a ajuns până la zece kilometri înălțime și încă este în vigoare alerta avertizarea de cod roșu pentru aviație.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Erupția unuia dintre cei mai activi vulcani din Rusia a început marți, 11 aprilie, la scurt timp după miezul nopții, când un nor de cenușă a acoperit o suprafață de 108.000 de kilometri pătrați. În momentul primei erupții, cenușa a ajuns până la 20 de kilometri înălțime.

Satele din împrejurimi au fost acoperite cu un strat gros de cenușă, cel mai apropiat sat fiind situat la doar 50 de kilometri de vulcan.

„Erupţia vulcanului Şiveluci continuă. Conform datelor satelitare, emisia de cenuşă a atins aproximativ 10.000 de metri deasupra nivelului mării”, a fost precizat într-un buletin informativ al filialei Serviciului de Geofizică al Academiei Ruse de Știință, din Kamceatka.

Citește și: Cutremurul din Gorj a înregistrat aproximativ 1.000 de replici. Specialiștii anunță alte cutremure în perioada următoare

La doar o zi după erupția vulcanului, a avut loc un cutremur în largul coastelor Peninsulei Kamceatka, având o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter. Conform oamenilor de știință din Rusia, cutremurul nu are legătură cu erupția, fiind, de fapt, o replică a cutremurului care a avut loc pe data de 8 aprilie.