Cutremur în România! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Author: Marina Ionescu

Cutremur în România! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Sursa: PixaBay

Un nou cutremur a avut loc vineri, 4 august, în România, potrivit Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Vineri, 4 august, la ora 17:55:45 (ora locală a României) s-a produs un nou cutremur în România. INCDFP a transmis că seismul s-a produs la o adâncime de 117.8 km.

Citește și: Un nou cutremur a lovit zona Olteniei, astăzi! Ce magnitudine a avut?

Cutremur în România! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Potrivit INCDFP, s-a produs un cutremur slab în Vrancea, cu magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter. Seismul a avut loc la adâncimea de 117.8 de kilometri. 

Cutremurul s-a produs la 46km V de Focșani, 53km N de Buzău, 70km SE de Sfântu-Gheorghe, 77km E de Brașov, 85km NE de Ploiești. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Val de cutremure în România și Bulgaria. Ce magnitudine au avut acestea?

''În ziua de 04 August 2023, la ora 17:55:45 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 117.8 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 46km V de Focșani, 53km N de Buzău, 70km SE de Sfântu-Gheorghe, 77km E de Brașov, 85km NE de Ploiești'', potrivit Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului. 

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat

Specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au transmis în trecut că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, iar zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.

„România este o țară cu potențial seismic ridicat, aspect evidențiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013 și practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică

Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potențial distructiv.

În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.  Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta.

Cutremurele crustale asociate cu zona Vrancea, cu magnitudini mai mici decât cele intermediare, sunt legate de o serie de sisteme de falii activate de tensiunile rezultate din mișcarea subplăcilor ce converg în Vrancea”,   au

explicat specialiștii de la INCDFP.