Cutremur în România! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Author: Marina Ionescu

Cutremur în România! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Sursa: infp.ro

INCDFP a anunțat că s-a produs un nou cutremur în România, chiar în această dimineață. Iată cât de puternic a fost!

Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat luni, 4 septembrie, că s-a produs un nou cutremur în România.

Citește și: Cutremur astăzi în România! În ce zonă a avut loc și ce magnitudine a înregistrat

''În ziua de 04 Septembrie 2023 la ora 03:54:05 (ora locală a României) s-a produs în MUNTENIA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.2, la adâncimea de 19.5km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 34km E de Buzau, 55km S de Focsani, 57km V de Braila, 67km SV de Galati, 71km N de Slobozia,'' a anunțat INCDFP.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Cutremur astăzi în Vrancea! Ce magnitudine a înregistrat

România, o țară cu potențial seismic ridicat

În urmă cu câteva luni, specialiștii de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au anunțat că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, iar zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană, Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.

„România este o țară cu potențial seismic ridicat, aspect evidențiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013 și practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică

Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potențial distructiv.

În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.  Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta.

Cutremurele crustale asociate cu zona Vrancea, cu magnitudini mai mici decât cele intermediare, sunt legate de o serie de sisteme de falii activate de tensiunile rezultate din mișcarea subplăcilor ce converg în Vrancea”,    au explicat specialiștii de la INCDFP.