Cutremur în România! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Author: Diana Tilă
Actualizat: 26 nov 2023, 11:13

Un nou cutremur a avut loc în România! 

Sursa: PixaBay

Duminică, 26 noiembrie, a avut loc un nou cutremur în România.

Un nou cutremur a avut loc duminică, 26 noiembrie, în România, potrivit Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Citește și: Un nou cutremur a avut loc în România, luni dimineață. Ce magnitudine a avut și în ce orașe a fost resimțit acesta

Ce magnitudine a avut cutremurul și unde s-a simțit?

''În ziua de 26 Noiembrie 2023, la ora 05:38:44 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.2, la adâncimea de 142.8 km.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Intensitate: II

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 48km V de Focsani, 63km E de Sfantu-Gheorghe, 64km N de Buzau, 74km E de Brasov, 93km NE de Ploiesti'', potrivit Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului. 

România este o țară cu potențial seismic ridicat

Specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au transmis în urmă cu câteva luni că România este o țară cu potențial seismic ridicat, iar zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile

Moesică și Intra‑Alpină.

Citește și: Cutremur vineri seară în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit

„România este o țară cu potențial seismic ridicat, aspect evidențiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013 și practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică  Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km.

Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potențial distructiv.

În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.  Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta.

Cutremurele crustale asociate cu zona Vrancea, cu magnitudini mai mici decât cele intermediare, sunt legate de o serie de sisteme de falii activate de tensiunile rezultate din mișcarea subplăcilor ce converg în Vrancea”,    au explicat specialiștii de la INCDFP.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?