Cutremur în România, vineri. Ce magnitudine a avut și unde s-a produs seismul

Author: Alina Petre

Cutremur în România

Sursa: Infp.ro

Un cutremur s-a înregistrat vineri, în România, anunță Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului că un cutremur s-a produs vineri, în România, în zona seismică Vrancea.

Citește și: Live cutremure Turcia și Siria. Numărul morților a depășit 22.000 de mii. Experții nu sunt optimiști în ceea ce privește persoanele care vor mai fi salvate

Cutremur în România, vineri

Cutremurul s-a produs vineri, în ziua de 10 Februarie, la ora 06:32:04 (ora locală a României), în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA.

Seism a înregistrat magnitudinea ml 2.9 și la adâncimea de 77 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 71km E de Brasov, 93km S de Bacau, 99km NE de Ploiesti, 125km V de Galati, 128km NV de Braila, 152km N de Bucuresti, 164km NE de Pitesti, 175km SV de Iasi, 183km E de Sibiu, 217km N de Ruse.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Un alt cutremur s-a produs joi, 09 Februarie, la ora 12:36:57 (ora locală a României), în DOBROGEA, CONSTANTA  și a înregistrat magnitudinea ml 2.0, la adâncimea de 3km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 30km NV de Constanta, 103km S de Braila, 121km S de Galati, 134km N de Varna, 180km E de Bucuresti, 197km E de Ploiesti, 201km E de Ruse, 220km N de Burgas, 259km SE de Brasov, 268km SE de Bacau.

Cutremure frecvente în România. Care este cauza?

”România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013 și practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.    Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta.

Cutremurele crustale asociate cu zona Vrancea, cu magnitudini mai mici decât cele intermediare, sunt legate de o serie de sisteme de falii activate de tensiunile rezultate din mişcarea subplăcilor ce converg în Vrancea",   spun specialiștii  INFP.

Citește și: VIDEO Momentul în care un bloc din Turcia „rezistent la cutremur” se prăbușește. Imobilul era nou

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?