Cutremur, joi, într-o zonă neobișnuită din România. Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a produs

Author: Alina Petre

Cutremur, joi, într-o zonă neobișnuită din România

Sursa: Infp.ro

Un cutremur s-a înregistrat joi, în România, anunță Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului informează că un seism a avut loc joi dimineață, într-o zonă neobișnuită din România.

Citește și: Cutremur, în primele zile ale anului. Ce magnitudine a avut și unde s-a produs

Cutremur, joi, într-o zonă neobișnuită din România

Cutremurul s-a produs joi, 02 februarie 2023, la ora 10:43:45 (ora locală a României), în TRANSILVANIA, CLUJ. Seismul a înregistrat magnitudinea ml 2.0 și a avut loc la adâncimea de 6km.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 60km N de Cluj-Napoca, 147km E de Oradea, 166km N de Sibiu, 168km E de Debrecen, 193km S de Ivano-Frankivsk, 193km SV de Chernivtsi, 227km NV de Brasov, 228km NE de Arad, 246km E de Miskolc, 247km V de Bacau.

Cutremure frecvente în România. Care este cauza?

”România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013 și practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.   Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta.

Cutremurele crustale asociate cu zona Vrancea, cu magnitudini mai mici decât cele intermediare, sunt legate de o serie de sisteme de falii activate de tensiunile rezultate din mişcarea subplăcilor ce converg în Vrancea",  spun specialiștii INFP.

Semne care pot anunța un cutremur de intensitate mare

Specialiști susțin că, primul semn este apariția unor nori de tip panglică, paraleli, care reprezintă materializarea schimbului energetic între pământ și atmosferă, care precede descărcarea de energie seismică.

Un alt semn important constă în modificarea nivelului apei din fântâni, care, înainte de producerea unui seism, scade sau crește foarte mult.

Și schimbările comportamentale ale animalelor de companie, care devin foarte nervoase și agitate reprezintă un indiciu că ar putea urma un cutremur.

În zona care urmează să fie lovită de un seism se constată creșterea unor paraziți electrici la recepțiile de telefonie mobilă, televiziune sau radio.

Citește și: 18 ani de la cutremurul din Oceanul Indian din 2004. Ce pagube a creat seismul submarin cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter