CUTREMUR MAJOR in Romania: 4,6 grade pe scara Richter

Author: B.M.

Cutremur major in Romania: un seism cu magnitudinea de 4.6 grade a avut loc in urma cu putin timp in Romania.

UPDATE: magnitudinea cutremurului a fost revizuita la 4.5 grade pe scara Richter.

Cutremurul s-a produs la adancimea de 121 de kilometri, in jurul orei 14:53. Potrivit datelor inregistrate pana in prezent, acesta este cel mai mare cutremur produs in acest an in tara noastra.

"In ziua de 03/09/2019 la ora 14:52:51(ora Romaniei) s-a produs in Zona seismica Vrancea, judetul Buzau un cutremur cu magnitudinea 4.5 pe scara Richter, la adancimea de 140km.

"Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de III grad(e) Mercalli", se arata pe site-ul oficial INFP.

Cutremur de 4.6 grade in Romania: unde s-a simtit cutremurul

Cutremurul de astazi a avut epicentrul in judetul Buzau si s-a simtit in toata tara. Undele seismice s-au simtit cel mai tare in Nehoiu (12km), Întorsura Buzăului (30km), Covasna(33km), Vălenii de Munte (44km), Slănic (47km). 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Este al doilea cutremur de 4 grade pe scara Richter produs in mai putin de o luna. In data de 30 de august un alt seism de 4.1 grade s-a produs in zona seismica Vrancea, la adancimea de 135 de kilometri.

Cutremurul de atunci s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu(40km), Covasna(49km), Odobești(54km), Slănic-Moldova(57km), Buzău(58km).

Ce spune Gheorghe Marmureanu despre cutremurul din Romania

Gheorghe Marmureanu, directorul INFP, spune ca acest cutremur este unul obisnuit si ca populatia nu trebuie sa intre in panica.

"E un cutremur absolut obișnuit. Au fost mai multe în ultimul timp, dar asta nu înseamnă nimic. Cândva spuneam că Africa se rupe în două, noi suntem sub influența Africii. Vom vedea ce se va mai întâmpla. Italia, noi și toată partea balcanică e sub influența Africii.

Adâncimea e foarte mare, ceea ce e foarte bine pentru toată zona europeană. Un cutremur foarte adânc nu distribuie energie, la magnitudinea asta mai ales. Vrancea e periculoasă pentru magnitudini mai mari de 7,2, nu 4 și ceva", a spus Gheorghe Mărmureanu, director INFP.