Cutremur neobișnuit în România, azi. Acesta a avut loc într-o zonă fără activitate seismică frecventă

Author: Laura Macovei
Actualizat: 21 ian 2025, 09:41

Un cutremur de intensitate slabă a avut loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie 2025

Sursa: pexels.com

Un cutremur a lovit noaptea trecută România, într-o zonă neobișnuită. Acesta a înregistrat magnitudinea de 3.4 grade pe scara Richter.

Un cutremur de intensitate slabă a avut loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie 2025, în Muntenia, Ialomița.

Citește și: Cutremur în această dimineață în România! În ce zonă s-a produs acesta și ce intensitate a avut

Cutremur într-o zonă neobișnuită din România

Un cutremur a zguduit noaptea trecută România, acesta producându-se într-o zonă neobișnuită, fără activitate seismică recentă. 

Conform INFP, cutremurul, care a înregistrat 3.4 grade pe Scara Richter, a avut loc în județul Ialomița și s-a produs la o adâncime de 3.0 km.

„În ziua de 21 Ianuarie 2025, la ora 00:02:17 (ora locală a României), s-a produs în MUNTENIA, IALOMITA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.4, la adâncimea de 3.0 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 8km SE de Slobozia, 85km SE de Buzau, 91km SV de Braila,” transmite

INFP.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"

Vrancea, județul cu cea mai intensă activitate seismică din România

[Sursa: PixaBay]

De regulă, majoritatea cutremurelor se produc în zona seismică Vrancea, aceasta fiind și cea mai periculoasă atunci când vine vorba de intensitatea unui cutremur. 

Citește și: Două cutremure în România, în noaptea de sâmbătă spre duminică! Cât de puternice au fost acestea

Conform specialiştilor, originea cutremurelor vrâncene este legată de zona de convergenţă între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană şi Indo-Australiană.

Altfel spus, în zona de contact a microplăcilor tectonice convergente la Curbura Carpaţilor se generează tensiuni.

„Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”, arată un studiu al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Cel mai dezastruos cutremur care a zguduit România a fost cel din 1977. Acesta a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter.