Duminică, 13 august, la ora 10:49:30 (ora locală a României) s-a produs un nou cutremur puternic. INCDFP a transmis că seismul s-a produs la o adâncime de 11.1 km.
Citește și: Cutremur în România! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut
Cutremur puternic în această dimineață! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut
Potrivit INCDFP, s-a produs un cutremur destul de puternic în Crete, Grecia, cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter. Seismul a avut loc la adâncimea de 11.1 de kilometri. Cutremurul s-a produs la 72km SV de Chania.
Citește și: Val de cutremure în România și Bulgaria. Ce magnitudine au avut acestea?
„În ziua de 13 August 2023, la ora 10:49:30 (ora locală a României), s-a produs în CRETE, GREECE un cutremur mediu cu magnitudinea ml
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 72km SV de Chania.” , potrivit Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Un nou cutremur a avut loc în România!
La data de 13 august 2023, un cutremur slab s-a produs în țara noastră, în zona seismică Vrancea. Seismul a avut loc la ora 07:27:51 și a avut magnitudinea de 2,6 și adâncimea de 75 de kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43km V de Focșani, 67km E de Sfântu-Gheorghe, 75km N de Buzău, 83km E de Brașov, 86km S de Bacău, 91km SV de Bârlad.
Motivul pentru care seismeele dunt tot mai recente în țara noastră, potrivit specialiștilor de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) este că România reprezintă o ţară cu potenţial seismic ridicat, iar zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.
„România este o țară cu potențial seismic ridicat, aspect evidențiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013 și practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la
În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină. Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta.
Cutremurele crustale asociate cu zona Vrancea, cu magnitudini mai mici decât cele intermediare, sunt legate de o serie de sisteme de falii activate de tensiunile rezultate din mișcarea subplăcilor ce converg în Vrancea”, au explicat
specialiștii de la INCDFP.