Cutremur puternic, duminică dimineață! Ce magnitudine a avut și unde s-a produs

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 13 aug 2023, 12:16

Cutremur puternic, duminică dimineață!

Sursa: Pexels.com

Un nou cutremur a avut loc duminică, 13 august, în România, potrivit Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Duminică, 13 august, la ora 10:49:30 (ora locală a României) s-a produs un nou cutremur puternic. INCDFP a transmis că seismul s-a produs la o adâncime de 11.1 km.

Citește și: Cutremur în România! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Cutremur puternic în această dimineață! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Potrivit INCDFP, s-a produs un cutremur destul de puternic în Crete, Grecia, cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter. Seismul a avut loc la adâncimea de 11.1 de kilometri. Cutremurul s-a produs la 72km SV de Chania.

Citește și: Val de cutremure în România și Bulgaria. Ce magnitudine au avut acestea?

„În ziua de  13 August 2023, la ora  10:49:30  (ora locală a României), s-a produs în  CRETE, GREECE  un cutremur mediu cu  magnitudinea ml

4.8
, la  adâncimea de 11.1 km.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 72km SV de Chania.”, potrivit Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului. 

Un nou cutremur a avut loc în România!

La data de 13 august 2023, un cutremur slab s-a produs în țara noastră, în zona seismică Vrancea.

Seismul a avut loc la ora 07:27:51 și a avut magnitudinea de 2,6 și adâncimea de 75 de kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43km V de Focșani, 67km E de Sfântu-Gheorghe, 75km N de Buzău, 83km E de Brașov, 86km S de Bacău, 91km SV de Bârlad. 

Motivul pentru care seismeele dunt tot mai recente în țara noastră, potrivit specialiștilor de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) este că România reprezintă o ţară cu potenţial seismic ridicat, iar zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică

și Intra‑Alpină.

„România este o țară cu potențial seismic ridicat, aspect evidențiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013 și practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potențial distructiv.

În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.  Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta.

Cutremurele crustale asociate cu zona Vrancea, cu magnitudini mai mici decât cele intermediare, sunt legate de o serie de sisteme de falii activate de tensiunile rezultate din mișcarea subplăcilor ce converg în Vrancea”,   au explicat specialiștii de la INCDFP.

Citește și: Cutremur puternic în Turcia. Oamenii au sărit speriați de la balcoane: „Fie ca Dumnezeu să ne protejeze țara de tot felul de dezastre”