Cutremur puternic în această dimineață! Unde s-a produs seismul cu magnitudinea de 5,6

Author: Diana Ghita

Un cutremur intens s-a produs vineri dimineață

Sursa: Pexels.com

În dimineața zilei de 1 noiembrie 2024, la ora 07:38:06, ora României, un cutremur de magnitudine 5,6 s-a produs în zona Reykjanes Ridge, la o adâncime de 21,2 km.

Regiunea Reykjanes Ridge, în care se află și Islanda, situată la limita plăcilor tectonice nord-americane și eurasiatice, este cunoscută pentru activitatea seismică frecventă și vulcanismul intens. Fenomenul se datorează particularităților geologice unice, Reykjanes Ridge fiind parte din Dorsala Medio-Atlantică, o fâșie de ruptură tectonică ce desparte aceste plăci și unde crusta terestră este supusă constant la tensiuni care provoacă cutremure și erupții vulcanice, scrie visitreykjanes.is.

De ce Islanda este predispusă la cutremure

Activitatea seismică a devenit o prezență obișnuită în zona respectivă. La mijlocul lunii octombrie, insula islandeză Eldey a fost afectată de mai multe cutremure. Cel mai puternic, situat la aproximativ 2,2 km nord-vest de insulă, a avut magnitudinea de 3,0, și s-a produs la o adâncime de 9,4 km, potrivit Iceland Monitor.

Aceste evenimente sunt rezultatul deplasării constante a plăcilor tectonice, care se mișcă anual cu aproximativ 2 cm.

Acumularea tensiunii tectonice în acest sector litosferic creează fracturi în scoarța terestră, iar în unele cazuri, magma din zonele adânci ale Pământului pătrunde în aceste fisuri, conducând la formarea unor intruziuni magmatice numite „dykes”. Dacă presiunea permite magmei să ajungă la suprafață, se declanșează o erupție vulcanică, mai precizează sursa citată.

Islanda este o insulă foarte activă, din punct de vedere seismic
[Sursa: visitreykjanes.is]

Citește și: Cutremur în această dimineață în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a produs

De ce Islanda este atât de predispusă la astfel de fenomene naturale? Explicația stă în particularitatea geologică a Islandei, situată deasupra unei „pene de manta” – un strat de material fierbinte provenit din mantaua Pământului. Aceste plăci tectonice se întâlnesc aici pe uscat, formând o regiune cunoscută sub denumirea de „punct fierbinte”, similară altor locații precum Hawaii, Insulele Canare și Insulele Galapagos.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ileana Sterp este hotărâtă să nu se mai implice în subiecte care nu o privesc personal! "Am văzut câteva chestii pe internet mai neplăcute. Nu mă privește pe mine personal."

Reykjanes Ridge este una dintre cele mai active regiuni 

„Pana” conferă crustei de sub Islanda o temperatură mai ridicată comparativ cu restul zonei marine înconjurătoare, făcând roca mai puțin densă și contribuind la înălțimea la care se află această insulă față de nivelul mării. Astfel, magma de sub Islanda se produce în cantități mai mari, ceea ce face ca regiunea să fie predispusă la o activitate vulcanică și seismică intensă, mai scrie visitreykjanes.is.

Islanda este o insulă vulcanică
[Sursa: Pexels.com]

Citește și: Ciclonul care a făcut prăpăd în Islanda pătrunde și în țara noastră: ANM anunță scăderea drastică a temperaturilor și furtuni puternice începând de marți

Reykjanes Ridge, având cea mai mare parte a graniței plăcilor tectonice sub ape, este o excepție notabilă în Islanda, unde această margine tectonică este vizibilă pe uscat. Activitatea tectonică de aici este un memento constant al forțelor geologice puternice care modelează atât peisajul, cât și viața din această zonă, transformând Islanda într-o insulă fascinantă de observat din perspectiva fenomenelor naturale extreme.