Cutremur puternic în miezul nopții în România! Ce magnitudine a avut

Autor: A.I.
Actualizat: 06 dec 2021, 00:00

Un cutremur puternic s-a produs în miezul nopții în România, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

Seismul a avut magnitudinea 3,4 pe scara Richter și s-a produs în noaptea de joi spre vineri în Vrancea, la ora locală 1:06.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 142 de kilometri în apropierea oraşelor: 68 de kilometri est de Braşov, 80 de kilometri nord-est de Ploieşti, 112 kilometri sud de Bacău, 123 kilometri vest de Brăila, 124 kilometri vest de Galaţi şi 132 de kilometri nord de Bucureşti.

În luna decembrie, în România, au fost înregistrate trei seisme cu magnitudini între 2,7 şi 3,6 pe Richter.

Cel mai puternic cutremur din acest an 

Cel mai puternic cutremur înregistrat în acest an s-a produs pe 3 septembrie, în zona seismică Vrancea, și a avut magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter. 

"E un cutremur absolut obișnuit.

Au fost mai multe în ultimul timp, dar asta nu înseamnă nimic. Cândva spuneam că Africa se rupe în două, noi suntem sub influența Africii. Vom vedea ce se va mai întâmpla. Italia, noi și toată partea balcanică e sub influența Africii. 
Adâncimea e foarte mare, ceea ce e foarte bine pentru toată zona europeană. Un cutremur foarte adânc nu distribuie energie, la magnitudinea asta mai ales. Vrancea e periculoasă pentru magnitudini mai mari de 7,2, nu 4 și ceva", a spus Gheorghe Mărmureanu, director onorific al INFP, despre acest cutremur.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce spune Mărmureanu despre un cutremur mare!

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP, a estimat că viitorul mare cutremur va avea o magnitudine cuprinsă între 7,2 şi 7,9 grade, posibil chiar 8 grade.

„(Cutremurul- n. r.) va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu, care a participat la Forumul dedicat Zilei Mondiale a Pământului.

El a asemuit imaginea cutremurului cu un con răsturnat, în vârful acestuia fiind cutremurul, iar suprafaţa bazei Europa.

Mărmureanu susţine că viitorul cutremur mare ce se va produce în România se va asemăna celui din 1802, cu magnitudinea 8, dar care nu a produs victime. Însă, susţine specialistul, nu acelaşi lucru se poate spune despre efectele viitorului cutremur, în contextul în care România s-a schimbat, iar acum „avem blocuri făcute prost”.

„Eu sunt optimist, acesta este cuvântul. Adâncimea va fi de 150-170 de km.

Şansele sunt foarte mari să fie după 2040- 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a spus Mărmureanu.