Cutremur puternic în regiunea Tonga! A fost emisă o alertă de tsunami. Ce magnitudine a avut

Author: Alina Petre
Actualizat: 11 aug 2023, 05:15

A fost emisă o alertă de tsunami în Tonga

Un cutremur puternic s-a înregistrat vineri, în regiunea Tonga. Autoritățile au emis alertă de tsunami.

Guvernul din Tonga a emis vineri alertă de tsunami, după ce un cutremur puternic s-a produs în mare la aproximativ 207 km (128 de mile) de capitală și i-a avertizat pe locuitori să se mute spre zone mai înalte.

Citește și: La ce perioadă apar cutremurele în România. Semne care pot anunța un seism cu intensitate mare

Cutremur puternic în regiunea Tonga! A fost emisă o alertă de tsunami

Cutremurul s-a produs vineri în Oceanul Pacific la circa 207 kilometri est de oraşul Neiafu, în Tonga, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS).

Seismul a înregistrat magnitudinea 7,3 și s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, potrivit Reuters

Autoritățile au emis de urgență alertă de tsunami pentru Samoa Americană, potrivit Centrului de Avertizare pentru Tsunami din Pacific (PTWC).

Potrivit presei străine, valuri periculoase provocate de cutremur sunt posibile pe o rază de 300 de km de epicentru de-a lungul coastelor Niue şi Tonga.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Erupţia vulcanică din Tonga de sute de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima

Reamintim că pe 15 ianuarie, erupția vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha'apai a declanșat un tsunami care a distrus sate și stațiuni întregi. Cel

puțin trei persoane au fost murit.

Vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha'apai a erupt, pe 15 ianuarie, la aproximativ 65 de kilometri distanță de capitala statului insular, a produs un tsunami și o undă de șoc care a făcut înconjurul planetei.

Specialiștii au considerat erupţia vulcanică din Tonga că a fost de sute de ori mai puternică decât explozia bombei atomice de la Hiroshima

Vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha'apai a expulzat o ciupercă de fum cu o înălţime de până la 40 de kilometri în timpul erupţiei ce a fost auzită până în Alaska, la peste 9.000 de kilometri distanţă şi care a declanşat un tsunami.

Erupția a trimis un nor uriaș de vapori de apă în stratosferă- unul dintre straturile atmosferei, localizat între 12 și 53 de kilometri deasupra suprafeței Pământului, iar potrivit datelor NASA cantitatea de apă a fost suficientă pentru a umple 58.000

de piscine olimpice.

Citește și: Mărturia unei românce despre cutremurul din Italia: ”Nu puteam să ne mişcăm. În casă au căzut toate!”