Cutremur puternic vineri dimineața, în România. Seismul s-a resimțit și în mai multe orașe

Autor: Alina Petre

Cutremur în România

Sursa: Infp.ro

Un cutremur s-a produs în această dimineață în Români. Seismul s-a resimțit în mai multe orașe din țară, anunță Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul a înregistrat magnitudinea 4,1 și s-a produs vineri dimineața, în judeţul Vrancea, potrivit INFP.   Acesta s-a resimțit și în Capitală.

Citește și: Cutremur puternic în Turcia urmat de 70 de replici: cel puțin 50 de persoane au fost rănite

Cutremur puternic vineri dimineața, în România

Curemurul s-a produs vineri, la ora 01:47:13 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.1,

la adâncimea de 88km, a înregistrat intensitate II.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 83km E de Brasov, 94km S de Bacau, 101km NE de Ploiesti, 112km V de Galati, 115km NV de Braila, 151km N de Bucuresti, 172km NE de Pitesti, 174km SV de Iasi, 196km E de Sibiu, 216km N de Ruse

Cel mai puternic cutremur din ultimii doi ani din România

Cel mai mare cutremur de anul acesta a avut o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter (după corecția făcută de INFP) și s-a produs luni, 3 noiembrie. S-a resimțit în mai multe orașe din România, dar și în Bulgaria și Ucraina.

Specialiștii au declarat atunci că este un seism normal pentru Vrancea, de obicei, la câțiva ani se produce un cutremur la magnitudinea între 5 și 6 pe zona respectivă.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Potrivit Institutului Național de Cercetare‑Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs la ora 06.50, în zona seismică Vrancea, Buzău.

"În urmă cu puțin timp, în zona seismică Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,5 pe scara Richter, la o adâncime de 168 km. 

Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime", au anunţat atunci reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Cutremure frecvente în România

Cauzele pentru care în țara noastră se produc des cutremure au fost explicat de mobee.infp.

Mobee.infp este un proiect susținut de Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice prin intermediul UEFISCDI, coordonat de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pamântului

”În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.

Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta. Blocul provine dintr‑o veche placă tectonică suficient de rece şi rigidă comparativ cu mantaua înconjurătoare, ceea ce face posibilă generarea cutremurelor la adâncimi din manta unde, în mod normal, condiţiile de temperatură şi ductilitate ar face imposibil acest lucru. Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, existând și influențe ale plăcilor tectonice majore (în speţă, cea Euro‑Asiatică, cea Africană și, într‑o manieră indirectă, cea Indo‑Australiană), se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene, în special intermediare (între 60 și 180 de km)”.

Citește și: Cutremur devastator în Bali! Sute de oameni și-au pierdut viața și peste 700 au fost răniți în urma unui seism de 5,6 grade pe Richter