Cutremur puternic în Filipine! Ce magnitudine a avut seismul

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 27 apr 2023, 02:10

Cutremur uriaș în Filipine! Ce magnitudine a avut seismul

Sursa: Twitter

Un cutremur cu magnitudinea de șapte grade s-a produs miercuri în Filipine, potrivit Institutului american de geologie (USGS).

Cutremurul s-a produs în nordul insulei Luzon, cea mai populată insulă a Filipinelor, la ora locală 08:43 (20:43 ET), potrivit USGS. Agenția a desemnat inițial cutremurul cu magnitudinea 7,1, înainte de a-l retrograda la 7,0.
Epicentrul său a fost la aproximativ 13 kilometri sud-est de micul oraș Dolores, provincia Abra, cu o adâncime de 10 kilometri, potrivit USGS, citat de CNN.

Cutremur cu magnitudine de 7,0 grade în Filipine

Impactul cutremurului a fost resimțit în capitala Manila, aflată la peste 400 de kilometri distanță, unde muncitorii și locuitorii au fost evacuați din clădiri și s-au adunat în stradă.

Institutul filipinez de vulcanologie și seismologie (Phivolcs) a declarat că cetățenii ar trebui să se pregătească pentru orice, dar a adăugat că nu a emis avertismente de tsunami deoarece a fost detectat în interiorul țării (n.r.:

cutremurul). Abra este o regiune fără ieșire la mare, cunoscută pentru văile adânci și terenul muntos.

Citeste si: Cutremur puternic, marți. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit

Într-o declarație, reprezentanta Ching Bernos, membră a Congresului pentru provincia Abra, a declarat că seismul „a provocat pagube în multe gospodării și unități” și „a fost resimțit și în diferite părți din Luzon și a activat măsuri preventive în multe locuri”.

Clădiri avariate stau să cadă, în urma cutremurului

Fotografii din Abra arată clădiri avariate de cutremur și resturi care acoperă solul. O clădire este văzută cu crăpături de-a lungul pereților, în timp ce o alta se află înclinată pe o parte.

Citeste si: Cutremur în România, luni- Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit seismul

Bernos a declarat că biroul său monitorizează situația și evaluează amploarea pagubelor și a îndemnat locuitorii să rămână în alertă „având în vedere posibilitatea unor replici”.

Președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a ordonat trimiterea imediată a echipelor de salvare și de ajutorare în Abra și va vizita zonele afectate după ce va primi „undă verde”, a declarat, miercuri, secretarul său de presă, în cadrul unei conferințe de presă.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.