Cutremur vineri dimineață, în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a produs

Autor: Alina Petre

Cutremur în România

Sursa: Infp.ro

Un cutremur s-a înregistrat în această dimineață, în România, anunță Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Potrivit Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), seismul a avut loc vineri dimineață, în zona seismică Vrancea, Buzău.

Citește și: Cutremur lângă România! Seismul a fost resimţit în mai multe orașe din țară

Cutremur vineri dimineață, în România

Cutremurul s-a produs vineri, în ziua de 20 ianuarie 2023, la ora 06:53:21 (ora locală a României), în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU.

Seismul a înregistrat magnitudinea de ml 2.5, și a avut loc la adâncimea de 125km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 61km E de Brasov, 63km NE de Ploiesti, 117km N de Bucuresti, 129km S de Bacau, 129km V de Braila, 132km V de Galati, 136km NE de Pitesti, 175km E de Sibiu, 182km N de Ruse, 211km SV de Iasi.

Un alt seismul s-a produs joi seară, 19 ianuarie 2023, la ora 22:46:28 (ora locală a României), în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cutremurul a înregistrat magnitudinea de ml 2.0 și a avut loc la adâncimea de 17km.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 76km V de Braila, 79km V de Galati, 96km NE de Ploiesti, 113km E de Brasov, 126km S de Bacau, 133km NE de Bucuresti, 182km E de Pitesti, 188km NV de Constanta, 194km NE de Ruse, 197km S de Iasi.

De ce sunt atâtea cutremure în zona Vrancea?

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, iar zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină. 

Potrivit specialiștilor INFP, coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta. Blocul provine dintr‑o veche placă tectonică suficient de rece şi rigidă comparativ cu mantaua înconjurătoare, ceea ce face posibilă generarea cutremurelor la adâncimi din manta unde, în mod normal, condiţiile de temperatură şi ductilitate ar face imposibil acest lucru. 

Acest fapt se datorează presiunilor exercitate din mai multe direcţii, existând și influențe ale plăcilor tectonice majore, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene, în special intermediare.

Seismele crustale asociate cu zona Vrancea, cu magnitudini mai mici decât cele intermediare, sunt legate de o serie de sisteme de falii activate de tensiunile rezultate din mişcarea subplăcilor ce converg în Vrancea, mai explică specialiștii INFP.

Citește și: Cutremur lângă România! Seismul a fost resimţit în mai multe orașe din țară