Cutremur violent, de 6,2 grade! Unde s-a produs

Autor: Bogdan Stanescu
Actualizat: 01 feb 2021, 07:25
Cutremur mare in Alaska

Un cutremur mare, cu magnitudinea de 6,2 grade, s-a produs in Alaska.

Seismul violent a avut loc astăzi la ora 8:54, ora Romaniei. Epicentrul a fost localizat in sudul Alaskai, informeaza realitatea.net

Seismul a fost unul de suprafata, fiind produs la o adancime de 40 de kilometri. Momentan nu au fost publicate informatii despre posibile victime si despre pagube, insa autoritatile se asteapta la ce este mai rau.

Seism in Romania in weekend

Si in Romania a avut loc un seism, cu o magnitudine evident mult mai mica, in acest weekend.

Cutremurul s-a produs in apropiere de Capitala, fiind unul neobisnuit din acest punct de vedere. Seismul a avut magnitudinea de 3,1 grade, apropiata de cea a unui alt cutremur, produs in Vrancea in urma cu cateva zile. Seismul respectiv, din 29 septembrie, a avut magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter.

Cutremurul de duminica dimineata a avut loc la ora 05:51, epicentrul fiind localizat la 44 de kilometri de Capitala, informa Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP).

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Adancimea seismului de duminica dimineata a fost de numai 2 kilometri, iar cele mai apropiate orase de epicentru au fost: Ruse (42 de kilometri), Bucuresti (44 de kilometri), Ploiesti (100 km), Pitesti (148 km), Varna (156 km) si Constanta (179 km).

Cand ne-am putea confrunta cu un cutremur major

Cunoscutul seismolog Gheorghe Marmureanu, director onorific al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP), a vorbit despre un viitor mare cutremur din tara noastra

„(Cutremurul- n. r.) va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune.

Eu sunt optimist, acesta este cuvântul. Adâncimea va fi de 150-170 de km.

Şansele sunt foarte mari să fie după 2040- 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a declarat Gheorghe Marmureanu.