Cutremurul din 1977, petrecut pe 4 martie, ni i-a luat pe Toma Caragiu și Alexandru Bocăneț. Cum au fost găsiți cei doi, morți: "Sunt doi oameni îmbrățișați"

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 04 dec 2022, 00:50

Toma Caragiu a fost unul dintre cei mai mari actori români

Sursa: Ziarul Metropolis

Toma Caragiu și Alexandru Bocăneț și-au pierdut viața la cutremurul din 1977. Cei doi se aflau împreună, Bocăneț venind în vizită la Toma Caragiu.

Cutremurul devastator din 1977, produs în țara noastră, a luat peste 1.500 de vieți. Printre victimele cutremurului din 1977 se numără și celebrul actor Toma Caragiu și regizorul Alexandru Bocăneț.

Cei doi au sfârșit împreună, îmbrățișați. La câteva zile de la tragedie căutătorii celor doi au găsit o pereche de ochelari care îi aparțineau lui Toma Caragiu. Actorul Ion Caramitru, martor la căutări, a început să plângă atunci când a constatat că ochelarii erau ai lui Toma Caragiu, relatează stirimondene.fanatik.ro.

Martori la căutările lui Toma Caragiu și Alexandru Bocăneț au fost marii actori Ion Besoiu, Jean Constantin şi Ion Caramitru.  

De ce n-a rămas în casă? De ce?", spunea plângând actorul Jean Constantin, aflat lângă blocul dărâmat al lui Toma Caragiu.

Citeste si: Care sunt șansele unui nou cutremur cum a fost cel din 1977

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Toma Caragiu și Alexandru Bocăneț, morți împreună la cutremurul din 1977! Au fost găsiți îmbrățișați

Actorul Toma Caragiu și regizorul Alexandru Bocăneț au fost găsiți împreună, îmbrățișați, la zece zile de la tragedie.

Sunt doi. Doi oameni îmbrățișați, două vieți, două destine: Bocăneț și Toma Caragiu. Au murit din prima clipă. Casa scărilor s-a prăbușit peste ei, undeva, la parter. Mai aveau câțiva metri până la ieșire.

Sunt încremenit, doar bărbia îmi tremură. Caut să mă stăpânesc ”, scria Ion Besoiu în revista ”Luceafărul”.

Totul s-a terminat. Zeci de coroane au acoperit un destin mare și tragic. Zeci de mii de oameni s-au înclinat la Cimitirul Bellu în fața lui. Zeci de mii de oameni s-au descoperit la vederea fotografiei care-l arăta în ultimul lui mare rol din Lungul drum al zilei către noapte.

Zeci de mii de oameni au venit să-l petreacă pe acest lung drum. Mormântul lui e vis-a-vis de cavoul lui Constantin Tănase. Dacă o să priviți de pe prima alee, ochii dumneavoastră or să citească pe o cruce simplă: TOMA CARAGIU. 

Și puțin mai sus, la vreo câțiva metri, or să vadă un cărăbuș pe un cavou și un nume: CONSTANTIN TĂNASE. Ieșim

încet, tăcuți, duși de șuvoiul de oameni. Conduc atent. La un cinematograf rulează filmul Actorul și sălbaticii. Jucam și eu în el. Juca și Toma. Îl juca pe Constantin Tănase ”, scria Ion Besoiu în revista Luceafărul după ce marele actor Toma Caragiu a fost înmormântat.

Citeste si: Cutremurul din 4 martie 1977. La ce ora s-a produs și câte grade pe scara Richter a avut