Numărul morţilor în Turcia şi Siria a depăşit 37.000, în vreme ce alte zeci de mii de persoane au fost rănite. Căutările continuă, tot mai mulți supraviețuitori sunt găsiți printre dărâmături. Cu peste 31.600 de decese înregistrate doar în Turcia, cutremurul din data de 6 februarie a devenit oficial cel mai grav seism din istoria modernă a ţării.
România a trimis ajutoare în Siria, cu două aeronave militare
Două aeronave de transport C-27J Spartan, aparținând Forţelor Aeriene Române, execută, marţi, o misiune de transport aerian în sprijinul populaţiei siriene afectată de cutremurele din 6 februarie.
DSU a transmis că aeronavele transportă bunuri materiale ce constau în mai multe tipuri de produse de cazarmament (corturi, saltele, paturi) şi produse alimentare, conserve, donate de statul român şi puse la dispoziție de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
”Bunurile materiale cu destinația Gaziantep vor fi preluate de OIM (ONU), care va asigura distribuirea lor la populația din zona de nord-vest a Siriei, iar cele predate la Beirut vor fi preluate de reprezentanți ai ONU şi vor ajunge în Siria la Semiluna Roşie”, a transmis DSU.
Instituţia precizează că sprijinul se acordă în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind acordarea de asistenţă internaţională Republicii Arabe Siriene, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă. Aeronavele au decolat, marţi dimineaţă, din Baza 90 Transport Aerian. Una dintre aeronave zboară pe ruta Otopeni- Gaziantep (Turcia), iar cealaltă va avea ca destinaţie oraşul Beirut (Liban).
Banca Mondială: Eforturile de reconstrucție din Turcia şi Siria vor costa "miliarde de dolari"
Eforturile de reconstrucţie din Turcia şi Siria în urma cutremurelor devastatoare de săptămâna trecută vor costa ”miliarde de dolari”, consideră Ferid Belhaj, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, citat de CNBC.
”Pentru Turcia, Banca Mondială a angajat aproximativ 1,8 miliarde de dolari. Acest lucru se datorează faptului că aveam deja un portofoliu în Turcia, aveam proiecte şi am putut reutiliza o parte din finanţare”, a spus Belhaj luni, la un summit din Dubai. Confederaţia neguvernamentală a întreprinderilor şi afacerilor din Turcia estimează într-un raport că cele două cutremure au dus la pierderi totale de aproape 84,1 miliarde de dolari pentru economia turcă.