Da, puteți mânca pentru a avea o inimă sănătoasă! Iată cum

Author: Bogdan Frațilă

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile de inimă sunt principala cauză de mortalitate a bărbaților și femeilor din întreaga lume!

Sursa: PixaBay

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile de inimă sunt principala cauză de mortalitate a bărbaților și femeilor din întreaga lume!

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile de inimă sunt principala cauză de mortalitate a bărbaților și femeilor din întreaga lume, dar există modalități de a reduce semnificativ riscul. Alături de exercițiile fizice regulate și de nefumatul, o dietă sănătoasă este o modalitate esențială de a ține la distanță bolile de inimă.

Alegerea de top?

Dieta DASH, care a fost 100% aliniată cu obiectivele AHA pentru o alimentație sănătoasă pentru inimă.

DASH este acronimul de la Dietary Approaches to Stop Hypertension (Abordări dietetice pentru oprirea hipertensiunii); tensiunea arterială ridicată este un factor important care contribuie la apariția bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.
Dieta pescatariană, care permite consumul de lactate, ouă, pește și alte fructe de mare, dar nu permite consumul de carne sau păsări de curte, a fost aliniată în proporție de 92% la orientările AHA. Dieta lacto-ovo-vegetariană, care permite lactatele și ouăle, precum și variantele care includ una sau alta, au fost aliniate în proporție de 86%.

Dieta mediteraneană premiată a fost aliniată în proporție de 89% la recomandările dietetice ale AHA. Dieta populară s-a clasat pe locul al treilea mai ales pentru că recomandă un pahar mic de vin roșu în fiecare zi și nu limitează sarea, a declarat autorul principal Christopher Gardner, profesor de medicină la Centrul de Cercetare pentru Prevenție Stanford din California, care conduce Grupul de Cercetare pentru Studii de Nutriție al acestuia.

"Asociația Americană a Inimii spune că nimeni nu ar trebui să bea alcool dacă nu a început", a spus Gardner. "Iar dacă beau, să o facă la minimum".
Cercetările au legat dieta mediteraneană de reducerea riscului de diabet, colesterol ridicat, demență, pierdere de memorie, depresie și cancer de sân, precum și de pierderea în greutate, oase mai puternice, o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă.
Dar toate aceste diete au atât de multe în comun încât pot fi într-adevăr grupate ca un "nivel" superior de modele alimentare, a spus Gardner.

"Practic, am încercat să spunem că o dietă nu trebuie să fie 100 pentru a fi bună", a spus el. "Toate dietele din nivelul de top sunt bazate pe plante, iar dacă sunt puțin în afara bazei nu sunt greu de corectat. Paleo și keto, însă, chiar nu pot fi reparate. Ar trebui să le revizuiești complet".
Dietele foarte sărace în carbohidrați, cum ar fi Atkins, și diversele diete keto, cum ar fi dieta ketogenică bine formulată, sau WFKD, se aflau în ultimul eșalon al modelelor de alimentație sănătoasă pentru inimă, din cauza accentului pus pe carnea roșie, lactatele
integrale și grăsimile saturate, precum și a aportului limitat de fructe și legume. O dietă vegană care încorpora mai mult de 10% de grăsimi și dietele cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi cele volumetrice, se aflau în al doilea nivel- ambele respectau 78% din orientările alimentare ale AHA, potrivit declarației.
Dietele foarte sărace în grăsimi cu mai puțin de 10% grăsimi, care se aplică unor stiluri de viață vegane (72%), și dietele cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi South Beach, Zone și indicele glicemic scăzut (64%) au fost mai puțin aliniate și au alcătuit al
treilea nivel de diete.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Destinate medicilor

În timp ce persoanele preocupate de sănătatea inimii pot și ar trebui să folosească noul clasament AHA al celor 10 diete, declarația științifică a fost scrisă pentru medici, a declarat Gardner. Scopul este de a-i pune la curent pe medici, deoarece nutriția nu este adesea o prioritate în școala medicală.
"Este o fișă de consultații pentru medici", a spus Gardner. "Atunci când aceștia întreabă despre dietă- ceea ce nu cred că se întâmplă atât de des- și un pacient spune: 'Oh, da, sunt paleo'. Sunt vegan. Sunt keto sau sunt DASH', nu cred că știu cu adevărat ce înseamnă asta".
Acest lucru este absolut adevărat, a declarat cardiologul preventiv Dr. Andrew Freeman, director de prevenire cardiovasculară și wellness la National Jewish Health, un spital din Denver.
"Am intervievat 1.000 de cardiologi acum cinci sau șase ani și a reieșit că aproximativ 90% dintre noi nu știu aproape nimic despre nutriție", a spus Freeman, care nu a fost implicat în elaborarea declarației AHA.
Cu toate acestea, pacienții au nevoie ca medicii lor să discute cu ei despre nutriție în timpul controalelor regulate, a adăugat Freeman.
"Dacă m-ați întreba dacă, în sinea mea, cred că ar fi trebuit să batem toba despre nutriție în ultimii 100 de ani? Da. Așa că, de fiecare dată când putem bate toba un pic mai mult, sunt întotdeauna în favoarea ei", a spus el.
Acum, cu un grafic cu coduri de culori în mână, medicii vor fi mai bine informați pentru a discuta despre alimentele din aceste diete și pe care să le accentueze, să le limiteze sau să le evite, a spus Gardner. În loc să vorbească despre beneficiile anumitor nutrienți și alimente sănătoase pentru inimă, sfaturile ar trebui să se concentreze pe un model general de alimentație.
"Atunci când era vorba de un singur nutrient sănătos pentru inimă, puteai să injectezi acel nutrient în alimente și să pretinzi că sunt alimente sănătoase, ceea ce nu era așa", a spus el. "Sau dacă există un superaliment precum semințele de chia, ai putea lua un aliment foarte nesănătos și să presari semințe de chia pe el și să spui: "Ah, acum sunt protejat". Nu, trebuie să facă parte dintr-un tipar general sănătos de alimente".
În acest sens, Gardner a subliniat că fiecare dietă din clasament a fost evaluată așa cum a fost gândită pentru a fi consumată, nu așa cum ar putea face oamenii în viața reală. Noua declarație oferă informații cu privire la modul în care medicii ar putea consilia pacienții care nu mănâncă cât mai optim, fie din cauza costurilor, a lipsei de timp sau a altor factori de stres.

Citește și: Cartofii prăjiți ar putea fi legați de depresie? Ce spune un studiu

Citește și: Când prea mult zgomot te îmbolnăvește? Efectele sunt puternice!

Citește și: Care este cea mai sănătoasă pâine de mâncat?