Dar cum sta treaba cu mesajele scrise, unde nu poti detecta semnalele corpului care scot la iveala un posibil comportament mincinos? Ei bine, Louanne Ward, un expertul in comunicare si dating ne invata cum putem descoperi minciunile atunci cand comunicarea se face prin intermediul mesajelor, potrivit Daily Mail.
- Raspunsuri prea vagi
Daca intrebi pe cineva “Ce mai faci? Cum ti-a fost ziua?” si primesti raspunsuri vagi precum “Bine.
- Atitudine defensiva
Expresiile ca “Daca vrei sa stii”, “Ca sa fiu sincer/a cu tine”, “Tot ce vreau sa iti spun este ca…” denota incercarea unui mincinos de a trage de timp si de a avea o atitudine defensiva.
- Schimbarea brusca a subiectului
Si in scris, ca in comunicarea orala, schimbarea brusca a subiectului este un semn clar de ascundere a anumitor lucuri care nu vrei sa iasa la iveala.
- Omiterea pronumelor personale
Pentru a se distanta de continutul mesajelor si pentru a nu se implica prea mult in conversatie, un mincinos nu va folosi pronumele persoanele in fraze.
- Complimente false
Anumiti oameni trec mai repede cu vederea o minciuna daca primesc un compliment. Un mesaj precum “Inca nu stiu cand scap. S-ar putea sa mai dureze, dar bineinteles ca as fi preferat sa fiu acolo cu tine.” ar putea indica o minciuna.
- Intarziere in raspuns pentru intrebarile simple
Intrebarile simple nu au nevoie de mult timp de gandire pentru un raspuns.
Daca dureaza prea mult, desi stim sigur ca mesajul a fost citit, atunci, probabil, persoana cu care comunicam tot sterge si rescrie diverse cuvinte pentru a perfectiona minciuna.- Detalii irelevante
Nu numai raspunsurile vagi sau evasive bat la ochi, ci si detaliile irelevante. Acestea si folosirea prea multor informatii au rolul de a face minciuna sa para mai credibila.