Dan Barna, acuzat că i-a dat ilegal bani europeni surorii sale. Politicianul a spus tot adevărul la "40 de întrebări cu Denise Rifai"

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 22 iul 2022, 06:00

In fiecare marti, la Kanal D, incepand cu ora 22:30, Denise Rifai va asteapta cu invitati din lumea mondena, politica sau personalitati marcante din Romania.

În această seară, la emisiunea  „40 de întrebări cu Denise Rifai ”, invitatul este Dan Barna. Politicianul a ajuns sub tirul intrebarilor jurnalistei, Denise Rifai, iar publicul va avea astfel ocazia sa afle lucruri nespuse pana acum.

Citeste si: Cine sunt parintii lui Dan Barna si cu ce se ocupa! Ce avere are familia Barna

Dan Barna ar fi dat ilegal bani europeni surorii sale

Croitoria surorii lui Dan Barna, ar fi beneficiat de finanțare de fonduri europene nerambursabile, prin intermediul companiei deținute, la acel moment, chiar de Dan Barna și care făcea rost de aceste fonduri dintr-un contract tematic încheiat cu Consiliul Județean Alba.

În cadrul emisiunii 40 de întrbări cu Denise Rifai, Dan Barna a vrut să lămurească acest subiect.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Cine este Olguta Dana Totolici, sotia vicepremierului Dan Barna! Iata ce meserie si ce venituri are aceasta!

"Nu exista o firmă a surorii mele. Este un proiect pe care compania mea l-a realizat, proiect în care sora mea a fost unul dintre antreprenori. Mi se poate reproșa că am ajutat-o să își scrie proiectul pe care l-am depus în programul respectiv.

Croitoria aceea nu a fost selectată dintr-un concurs de alte proiecte, astfel încât eu să o fi favorizat pe sora mea. De la bun începu, am transmis finanțatorului un proiect în care compania noastră spunea: "vom face o croitorie și mai multe activități economice".

Sora mea este inginer textilist. Trimis finanțatorului cu care am avut și corespondență. Eu am întrebat E vreo problemă dacă un membru al familiei este unul dintre antreprenori? Nu, pentru că nu e o procedură competitivă de selecție ca să fie unii favorizați și alții defavorizați sau discriminați. 

Proiectul a funcționat pe perioada celor trei ani, după încă doi ani de finanțare și încă trei ani de sustenabilitate și a continuat să funcționeze. Partea cu adevărat frumoasă pe care jurnaliștii au știut-o, dar au considerat că nu îi ajută în articolul lor, a fost că au constatat și ei că multe luni am adus noi bani de acasă, ca să plătim salariile acelor femei vulnerabile de la croitorie, tocmai pentru a nu închide proiectul care nu era performant pe piață.

Proiectul acela a fost filmat, fotografiat de Comisia Europeană și prezentat ca proect de bună practică pe perioada celor cinci ani în care a funcționat. După cinci ani, proiectul s-a închis. Timp de cinci ani, niște femei vulnerabile au avut loc de muncă și sora mea a fost omul, antreprenorul care s-a ocupat de acel lucru, ea fiind inginer textilist. Adevărul este foarte frumos, corect și etic. Eu personal am împrumutat bani ca să putem plăti salariile.
Lucrul acesta este cunoscut, dar nu dădea bine în argumentația de campanie. E o poveste foarte clară, foarte transparentă, de care sunt foarte mândru.",
a explicat Dan Barna.

Citeste si: Dan Barna: Eu vreau să cred că, dacă eu aş fi fost preşedinte, drama de la Caracal nu s-ar fi întâmplat