Dan Matei Agathon, fostul ministru al Turismului, a murit la 74 de ani. Acesta a ocupat funcția de ministru între anii 1992 și 1996, urmând să ocupe, din nou, aceeași funcție, în Guvernul Năstase, în perioada 2000-2003.
Dan Matei Agathon, fostul ministru al Turismului, a murit
Dan Matei Agathon a fost membrul fondator al PDSR și deputat de Bacău, între anii 1992 și 2004, perioadă împărțită în trei mandate egale.
„Astăzi s-a stins din viață fostul ministru Dan Matei Agathon, pe care îl consider Unicul Ministru din ultimii 33 de ani! Am avut onoarea să lucrez 2 ani cu el și pot să vă spun că a fost un om într-adevăr pasionat de această Mare Industrie a României! Odihnește-te în pace, Prietene!”, a anunțat Alin Burcea, prim-vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România.
De-a lungul anilor, acesta a mai ocupat funcția de vicepreședinte al Adunării Generale a Organizației Mondiale a Turismului, urmând ca, după anul 1989, să fie director în Guvernul României.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Dan Matei Agathon, plâns de cei care l-au cunoscut
Mai multe mesaje de condoleanțe au început să apară în mediul online, după ce s-a aflat despre moartea fostului politician. Cei care l-au cunoscut au doar cuvinte de laudă la adresa lui și îi prezintă realizările.
„Astăzi s-a stins din viață Dan Matei Agathon, cel pe care noi îl considerăm cel mai bun ministru al Turismului din ultimii 33 de ani. Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) regretă dispariția unui om care s-a dovedit a fi, în timp, un vizionar care a pus interesul industriei turismului din România pe primul loc, dedicându-și eforturile pentru a rezolva problemele sectorului și a-l promova la nivel internațional.
În nici 3 ani de de mandat (2000 – 2003) s-a finalizat privatizarea în turism, prin metoda ”licitației cu strigare”, s-a relansat brandul turistic România iar participările la târgurile internaționale au fost gratuite. Au fost lansate programe de dezvoltare turistică precum ”Superschi în Carpați”- cu Domeniul Schiabil Predeal Azuga, din care s-au realizat extinderea pârtiei din Predeal și instalația de zăpadă artificială, ”Croaziere pe Dunăre”, ”Bucovina de Aur” sau ”România, Țara Vinurilor”. De asemenea, a fost lansat programul de promovare ”Litoralul pentru toți”, care funcționează și astăzi. Toate aceste programe, care continuă și în prezent, sub o formă sau alta, au ridicat vizibil potențialul regiunilor și produselor promovate”, a fost mesajul transmit de ANAT.