Dan Negru a reflectat asupra acestei clădiri-simbol și a tras o concluzie amară despre incapacitatea generației actuale de a construi la fel de eficient ca strămoșii noștri.
Citește și: Ce spune Dan Negru despre Valentine's Day: „Degeaba” Incredibil unde s-a fotografiat prezentatorul TV
14 februarie, o zi importantă pentru români
Ateneul Român a fost ridicat între anii 1886 și 1888, un interval de timp de doar doi ani.
Dan Negru subliniază contrastul izbitor dintre acele vremuri și prezent.
„E 14 februarie azi, cu inimioare roz. Vreau să vă arăt locul ăsta.
E 14 februarie, știu. E ziua în care s-a inaugurat Ateneul Român. S-au apucat de construcții în 1886 și au terminat-o în 1888, adică în doi ani de zile. Noi acum nu suntem în stare în doi ani să punem polistiren pe un bloc.
Nici atunci nu erau bani. S-a făcut o subscripție publică, o loterie unde s-au scos la vânzare 500.000 de bilete. 1 leu costa biletul. De aici și campania celebră „dați 1 leu pentru Ateneu”. S-au adunat 500.000 de lei de la oameni, bani mulți la vremea aia și în doi ani s-a construit Ateneul.”
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Trecerea sa zilnică pe lângă Ateneul Român l-a făcut să reflecteze nu doar asupra construcției clădirii, ci și asupra modului în care respectăm patrimoniul cultural. În perioada interbelică, grădina Ateneului era populată cu statuile unor mari personalități românești, precum C.A. Rosetti și Mihail Kogălniceanu.
Astăzi, din acea galerie de statui a mai rămas doar cea a lui Mihai Eminescu.
În grădina prin care tocmai am trecut, în perioada interbelică, erau statuile unor români celebri ca Rosetti, Kogălniceanu. Acum a mai rămas doar statuia lui Eminescu.
Ce nu pricep eu e cumde au putut cei de atunci să facă în doi ani ce nu suntem noi în stare azi să facem nici în 20,” a transmis prezentatorul TV pe rețelele sociale.