Dan Negru recunoaște că se află printre acei „pupători de moaște” judecați de cei care nu respectă astfel de tradiții cu ocazia sfintei sărbători.
Dan Negru, mesaj despre credință, „batjocură” și regăsirea sinelui cu ocazia Sf. Parascheva
Într-o lume din ce în ce mai deschisă la diverse forme de spiritualitate și practici alternative, credința tradițională ortodoxă este adesea privită cu ironie sau dispreț. Citatul prezentatorului surprinde perfect această realitate: „ Recunosc, sunt un „pupător de moaște” batjocorit ca toți cei mulți care sunt azi la Iași la Sfânta Parascheva. Și până când progresiștii nu-mi vor explica sensul venirii și plecării mele, mă sprijin pe credință și rămân „înapoiat”.
Pentru mulți, participarea la pelerinaje religioase, cum ar fi cel de la Sfânta Parascheva, este mai mult decât un simplu act de devoțiune; este un moment de reconectare cu propriile rădăcini, cu tradițiile care au format identitatea unei națiuni.
Cu toate acestea, acești oameni sunt adesea priviți cu superioritate de cei care promovează un mod de viață „progresist” și „modern”.
Cei care practică yoga sau meditează sunt adesea văzuți ca fiind „cool”, în timp ce rugăciunea sau participarea la biserică sunt asociate cu un conservatorism demodat.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie
Contradicțiile culturale sunt izbitoare: „Știu vedete care zilnic postează aici, în social media, câte o mantră și au mii de like-uri. Dacă în loc de mantră încerci cu „Tatăl Nostru” te vor privi cu dispreț.”
De asemenea, practici precum folosirea bețișoarelor aromate pentru „alungarea spiritelor rele” sunt la modă, dar utilizarea tămâii, un ritual ortodox străvechi, este considerată „old”.
Mesajul lui Dan Negru se încheie cu un apel la autenticitate: „Celor mulți care sunteți azi la Iași, bucurați-vă de Sfântă! Pentru că cel mai greu e să rămâi tu însuți când toți ceilalți vor să te facă altceva!” Într-o lume care ne invită constant să ne reinventăm și
View this post on Instagram
Sărbătoarea Sfintei Parascheva este prăznuită în fiecare an pe data de 14 octombrie în calendarul ortodox, și este una dintre cele mai importante sărbători religioase din România.
Unul dintre cele mai semnificative obiceiuri legate de sărbătoarea Sfintei Parascheva este pelerinajul la Iași, orașul unde se află moaștele sfinte ale Sfintei. În perioada premergătoare sărbătorii, mii de credincioși din toate colțurile țării și din străinătate vin să se închine la racla sa.