Dan Negru, cunoscutul prezentator TV, a fost recent victima unui fake news conform căruia ar fi murit. Reacția sa a fost una plină de umor, acesta povestind pe rețelele sociale despre momentul în care a primit un apel de la Horia Moculescu. „Deci trăiești”, i-a spus artistul, după ce văzuse online „știrea” despre decesul său.
„Moartea” lui Dan Negru a strâns sute de distribuiri și mii de like-uri în doar câteva minute
Dan Negru a remarcat, ironic, că „moartea” sa a strâns în doar 10 minute sute de distribuiri și mii de like-uri. Nu este prima dată când acesta „moare” în mediul online.
„M-a sunat Horia Moculescu: „Deci trăiești” mi-a spus amuzat când am răspuns. A văzut știrea din online că am murit.
„Moartea” mea de acum a strâns, în 10 minute, vreo 200 de distribuiri și 1,5 mii de like-uri. Când „am murit” prima dată la știri, mama a plâns toată ziua. Apoi, la următoarele mele „morți”, s-a obișnuit.”
Prezentatorul a făcut și o observație despre amploarea fenomenului fake news în prezent: „ NICIODATĂ, NIMENI nu o să rezolve problema fake news. Și, adeseori, cei care vă avertizează sunt primii care le propagă.”
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
În opinia sa, singurul „filtru” real este discernământul individual, menționând că falsificarea informațiilor este o practică veche, amintind de Ramses al II-lea care s-a auto-proclamat victorios într-o bătălie pierdută.
Cu umor și ironie, Dan Negru reușește să aducă în atenția publicului o problemă serioasă a lumii moderne: avalanșa de informații false și ușurința cu care acestea sunt crezute și răspândite.
„Cândva, fake news însemna o sprânceană ridicată a unui moderator sau o virgulă greșită într-un text. Azi, fake news e grosolan, pentru că publicul e tot mai naiv.
NICIODATĂ, NIMENI nu o să rezolve problema fake news. Și, adeseori, cei care vă avertizează sunt primii care le propagă. Fake news există de când lumea, iar doar creierul tău poate să deosebească adevărul de minciună.
În Egiptul Antic, Ramses al II-lea a ordonat să fie reprezentat ca un victorios în toate picturile despre lupta de la Kadesh, deși pierduse acea bătălie. Era secolul XII i.e.n. Dacă presa e câinele de pază al democrației, turma pe care ar trebui să o păzească e pierdută demult,” a scris prezentatorul pe pagina sa de Facebook.