Dan Negru propune un referendum în România, după cel din Republica Moldova: „Ar merita?”

Autor: Diana Ghita

Dan Negru a făcut o postare despre referendum

Sursa: Instagram Dan Negru

Prezentatorul TV Dan Negru, cunoscut pentru pasiunea sa pentru istorie și cultură, a stârnit discuții pe rețelele sociale în seara de luni, 21 octombrie, cu o postare inedită pe Instagram.

Într-un selfie realizat pe Strada George Topîrceanu din Otopeni, Dan Negru a făcut o sugestie surprinzătoare pentru un „ referendum cultural” în București.

Ce referendum propune Dan Negru în România

În textul care însoțea fotografia postată pe Instagram, prezentatorul de la Kanal D a subliniat faptul că marele poet George Topîrceanu, deși este născut în Capitală, nu are o stradă care să-i poarte numele în orașul natal.

„Acu în octombrie am și eu o propunere de referendum în București. Cele mai frumoase versuri despre octombrie le are George Topîrceanu, născut în București dar nicio stradă din orașul lui natal nu-i poartă numele. Are una dosită prin Otopeni, asta din poză, dar orașul lui natal l-a uitat. Ar merita?”, a scris Dan Negru, în postare.

Pentru a sublinia frumusețea poeziilor lui George Topîrceanu, prezentatorul TV a adăugat în postare un fragment din creația acestuia, versuri pline de melancolie și imagini autumnale vibrante:

„Octombrie-a lăsat pe dealuri
Covoare galbene și roșii.
Trec nouri de argint în valuri
și cânta-a dragoste cocoșii.

Mă uit mereu la barometru
și mă-nfior când scade-un pic,
Caci soarele e tot mai mic
în diametru.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii

Citește și: Alegeri în Moldova: Votul „DA” la referendumul proeuropean a trecut de 50%. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo intră în turul al doilea
Întârziată fără vreme
Se plimbă toamna prin grădini
Cu faldurii hlamidei plini
De crizanteme.

Un liliac nedumerit
De-alura ei de domnișoară
S-a-gălbenit, s-a zăpăcit
Şi de emoție-a-nflorit
A doua oară...”.

Ce părere au internauții despre referendumul propus de Dan Negru

Astfel, Dan Negru a atras atenția asupra faptului că o personalitate de talia lui Topîrceanu, unul dintre cei mai iubiți poeți ai literaturii române, merită o recunoaștere mai mare în București. În prezent, poetul are o stradă „dosită” în Otopeni, dar nu în capitala care l-a văzut venind pe lume.

Această propunere de „referendum cultural” vine ca un apel pentru a reevalua modul în care onorăm personalitățile care au marcat istoria și cultura românească.

Dan Negru, prin această postare, nu doar că face un gest de apreciere față de George Topîrceanu, dar și ridică întrebarea: „Oare nu merită Bucureștiul să acorde mai multă atenție figurilor sale culturale?”.

Citește și: Prima reacție a lui Dan Negru după mitingul minerilor din București! Mesajul transmis de prezentatorul TV: „Neputința vremurilor de acum...”

Gestul prezentatorului a atras reacții pozitive din partea urmăritorilor săi, iar mulți dintre aceștia sunt de acord că poetul ar trebui să fie celebrat mai amplu în Capitală: „Ce versuri frumoase! Merită să

aibă strada lui. Ai dreptate. Să te audă cine trebuie”/ „Da”/ „Ce minunat ar fi”.