Darea în plată va putea fi aplicată și în cazul Programului Prima Casă

Autor: Cristina Mocanu

Proiectul de lege, aflat în Senat, ar urma să elimine o excepție de la aplicarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

Sursa: https://pixabay.com/

Potrivit unui proiect, creditelor pentru Programul Prima Casă li se vor putea aplica regulile dării în plată.

Darea în plată ar urma să fie utilizată și în cazul creditelor luate pentru Programul Noua Casă.

Darea în plată va fi utilizată și pentru programul Noua Casă

Proiectul de lege, aflat în Senat, ar urma să elimine o excepție de la aplicarea  Legii nr. 77/2016  privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

Mai exact, este vorba despre creditele luate prin programul Prima Casă, redenumit de ceva vreme și cunoscut acum sub numele de Noua Casă.

Citește și: Românii care locuiesc la bloc și nu respectă aceste reguli riscă o amendă de până la 1.500 de lei

Din legea menționată mai sus, ar urma să dispară paragraful “prevederile prezentei legi nu se aplică creditelor acordate prin programul «Prima casă», aprobat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.

60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului «Prima casă»”, iar acest lucru înseamnă, mai exact, că, după ce proiectul de față va ajunge să se aplice, și locuințele luate prin programul Noua Casă (Prima Casă) vor putea fi date în plată pentru stingerea datoriilor apărute în legătură cu un astfel de credit.

Totuși,  proiectul ar urma să introducă o serie de modificări menite să clarifice suplimentar procedura dării în plată.

De asemenea, pentru descurajarea notificărilor nejustificate, proiectul stabilește că neprezentarea debitorului la termenele indicate în notificare echivalează cu renunțarea la acest drept, debitorul neputând formula o nouă notificare de dare în plată în momentul în care a fost repus de drept în situația anterioară.

Legea mai prevede, printre altele, că în cazul în care împotriva debitorului a fost demarată procedura de executare silită de către creditor, iar ulterior debitorul înaintează notificarea de dare în plată, cheltuielile de executare silită efectuate, precum şi onorariul executorului judecătoresc stabilit în respectivul dosar de executare, cad în sarcina creditorului, executarea silită demarată

rămânând fără obiect.

Potrivit Legii 77/2016, darea în plată reprezintă un mijloc de stingere a datoriilor. Concret, cel care a luat un împrumut bancar și se află într-o situație dezavantajoasă, plata creditului implicând sume prea mari, poate scăpa de acesta prin oferirea bunului imobil ipotecat creditorului.

Pentru ca această lege să poată fi aplicată, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Românii vor putea să își achiziționeze locuințe și în 2023

Programul “Prima Casă” se va numi în 2023 „Noua Casă”. În 2022, s-a consumat undeva între 75% și 80% din plafonul pus la dispoziție.

Astfel că, aproximativ 8600 de români au ales acest program, iar din plafonul de 1.5 miliarde s-au consumat 1.2 miliarde. 

Condițiile pentru achiziționarea unei locuințe în 2023 sunt identice cu cele din anul precedent. Așadar, la Prima Casă este nevoie de un avans de doar 5%, în timp ce băncile la un credit ipotecar normal cer minim 15% avans.

Citește și: Asigurarea obligatorie a casei 2023: Care sunt despăgubirile în caz de cutremur. Ghidul de asigurare a imobilului

Care va fi plafonul pentru creditele imobiliare în 2023

Ministerul Finanțelor propune, în cel de-al cincisprezecelea an de existență a acestei facilități, alocarea unui plafon pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui program de 1,5 miliarde de lei.

Potrivit proiectului de HG propus de Ministerul Finanțelor, pentru anul 2023 se va aloca un plafon al garanțiilor care vor putea fi emise în cadrul programului Noua Casă de 1.5 miliarde de lei.

Astfel, în 2023, plafonul garanțiilor care vor putea fi emise va fi la același nivel cu cel din 2022, stabilit prin HG 292/2022.

Noua Casă este un program ce facilitează celor interesați cumpărarea unei locuințe, prin intermediul contractării de credite garantate de stat (cu un nivel mai mic al dobânzilor).

Noile reguli ale programului, conținute de HG 717/2009, stabilesc că valoarea maximă a creditului care poate fi accesat pentru o singură locuință este de 66.500 de euro, iar avansul este de 5% - pentru locuințele care au un preț maxim de 70.000 euro.

Totuși, în cazul în care prețul locuinței ajunge până la 140.000 de euro, valoarea maximă a creditului va putea ajunge la 119.000 euro, cu un avans de 15% din partea beneficiarului.

Sursă: avocatnet.ro