Dark web sună amenințător. Altfel, de ce ar fi nevoie ca poliția din Brazilia, Germania și Statele Unite să facă raiduri în magazinele electronice de pe dark web, cum ar fi Wall Street Market și Silk Road? Acuzându-i pe operatori de o listă lungă de infracțiuni, de la date furate, droguri și programe malware. Aceste lucruri se întâmplă pe dark web, dar ele reprezintă doar o piesă din puzzle.
Pentru a înțelege corect dark web, trebuie să înțelegeți că internetul este un loc imens și uneori dezorganizat. Este aproape ca o imensă piață de vechituri sau un bazar. Are miliarde de site-uri și adrese, este uimitor că putem atât să căutăm- și să găsim- orice.
Există trei niveluri de bază în cadrul acestui lucru complex pe care îl numim World Wide Web- deschis, profund și întunecat.
Ce este open web?
Web-ul deschis sau de suprafață este cel pe care îl accesați zilnic prin intermediul motoarelor de căutare precum Bing sau Google. Chiar înainte de a porni aparatul, motoarele de căutare au răscolit web-ul, căutând informații, evaluând sursele și enumerând opțiunile pe care le aveți la dispoziție.
Acest lucru este ca și cum ar fi sala de lectură generală din biblioteca dvs. locală. Cărțile sunt acolo, sunt organizate cu precizie în funcție de temă și titlu, iar tu ești liber și poți să te uiți peste tot. Prin accesarea internetului normal, dispozitivul dumneavoastră accesează serverele centrale care vor afișa apoi site-ul web.
Dacă aveți timp la dispoziție, puteți să vă plimbați pe culoarele unei biblioteci și să vă uitați la fiecare carte.
Dar dacă doriți să găsiți ceva anume, puteți, de asemenea, să cereți ajutorul unui bibliotecar pentru a vă ajuta să găsiți acel lucru.Browsere precum Google, Bing, DuckDuckGo acționează ca niște bibliotecari virtuali, triind și catalogând materialele astfel încât acestea să poată fi căutate cu ușurință. Ei fac acest lucru cu ajutorul unor "crawlere", cunoscute uneori și sub numele de "păianjeni" sau "roboți". Crawlerele pot scana în mod automat site-urile web și legăturile acestora, apoi le înregistrează.
Majoritatea site-urilor corporative și publice depun eforturi pentru a se asigura că aceste crawlere web le pot găsi cu ușurință. Acest lucru este perfect logic, deoarece întregul scop al creării unui site web este ca oamenii să vă poată accesa conținutul și/sau să vă cumpere produsele. Cele mai multe site-uri fac acest lucru prin plasarea deliberată de "meta tag-uri" în codul site-ului lor web pentru a facilita catalogarea corectă de către crawlere.
Ce este deep web?
Termenul "deep web" nu înseamnă nimic rău- se estimează că reprezintă aproximativ 99% din întreaga rețea web. Se referă la bazele de date web neindexate și la alte tipuri de conținut pe care motoarele de căutare nu le pot parcurge și cataloga. Deep Web este ca o arhivă, conținând o grămadă de site-uri web și resurse nesortate care sunt în mare parte inaccesibile pentru utilizatorii obișnuiți.
Aceasta ar putea include site-uri care nu sunt disponibile în mod automat pentru public, cum ar fi cele care necesită o parolă. Exemple ar putea fi conturile de e-mail sau forumurile care necesită doar înregistrare.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Există, de asemenea, milioane de servere care stochează doar date care nu pot fi accesate prin intermediul unei pagini web publice. Brokerii de date, cum ar fi LocalBlox, de exemplu, cercetează internetul și stochează informații despre întreprinderi și consumatori pentru a le vinde în scopuri de marketing.
Printre site-urile profunde se numără, de asemenea, intranet-urile companiilor și site-urile guvernamentale, de exemplu, site-ul web al Uniunii Europene. Este posibil să puteți căuta pe astfel de pagini, dar o veți face folosind propria funcție de căutare internă a acestora, nu un motor de căutare precum Bing sau Yahoo. Acest lucru înseamnă că conținutul unor astfel de site-uri nu este accesibil crawlerelor web.
Ce este dark web?
Dark Web, în ciuda atenției masive din partea mass-media, este o parte extrem de mică a deep web-ului.
Termenul este foarte general, deoarece există, de fapt, mai multe "darknets", cum ar fi "Freenet" și "I2P", dar rețeaua TOR a devenit cea mai populară. Așadar, atunci când majoritatea oamenilor se referă la dark net, se referă la Tor.
Acronimul înseamnă "The Onion Router". O referire la modul în care funcționează Tor; trimiterea traficului criptat prin straturi de relee din întreaga lume, ascunzând conținutul, expeditorul și locația acestuia. Utilizatorii au nevoie de un browser special cu software adăugat pentru a accesa în primul rând rețeaua întunecată Tor.
Nu numai că navigarea prin intermediul tor este mai sigură, dar este și mai privată, deoarece blochează efectiv urmăritorii online. Browserul Tor se bazează pe Firefox și utilizează extensii precum "NoScript" pentru a împiedica încărcarea codurilor dăunătoare și există un blocant de reclame integrat (a se vedea mai jos).
Deși nu este fără cusur în ceea ce privește protejarea confidențialității utilizatorilor, funcționează suficient de bine pentru a le oferi utilizatorilor mult mai multă intimitate în ceea ce privește locul unde merg, conținutul accesat și protejarea identității și a locației lor. Releele multiple ajută la păstrarea unei anumite distanțe și a anonimatului între persoana care vizitează site-ul web, site-ul web în sine și orice entitate care încearcă să tragă cu urechea la comunicarea dintre cele două.
Citește și: Smartphone-ul Tesla ar putea fi inovatia ce schimba smartphone
Citește și: Cercetătorii armează modelele de învățare automată cu Ransomware
Citește și: Furtul conturilor social media a crescut cu 1.000% în ultimele 12 luni