Data la care românii își vor primi pensiile în luna ianuarie 2024. Anunțul făcut de Ministerul Muncii

Author: Diana Bostan
Actualizat: 05 ian 2024, 10:36

Când vor fi distribuite pensiile pe card

Sursa: Pexels.com

Ministerul Muncii a anunțat că începând cu 5 ianuarie, pensiile vor fi distribuite la domiciliu, iar plata pe card se va efectua în perioada 11-12 ianuarie.

Ministerul Muncii a dezvăluit, miercuri, programul de distribuire a pensiilor pentru luna ianuarie 2024. Astfel, procesul de distribuire a pensiilor la domiciliul beneficiarilor va începe la data de 5 ianuarie 2024, în timp ce plățile pe card vor avea loc în intervalul 11-12 ianuarie.

Astăzi începe distribuirea pensiilor la domiciliu

Ministerul Muncii a transmis faptul că în luna ianuarie 2024 plata pensiilor la Poștă se va desfășura conform convenției încheiate între cele două instituții.

De asemenea, s-a menționat faptul că fondurile necesare au fost transmise către Poșta Română în cursul zilei de azi.

"Astfel, sumele virate vor ajunge în conturile Poştei Române SA pe data de 4 ianuarie 2024, iar distribuirea pensiilor pe teren, la domiciliul beneficiarilor, se va efectua începând cu data de 5 ianuarie 2024",  a transmis Ministerul Muncii pe pagina de Facebook.

Citește și: Cine sunt românii care vor beneficia de 270 de lei în plus la început de an. Anunțul confirmat de Ministerul Muncii

Conform informațiilor prezentate de Ministerul Muncii, se precizează că distribuirea pensiilor pe card se va efectua în intervalul 11-12 ianuarie.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Ministerul Muncii a informat că deschiderea de credite de la Ministerul Finanțelor pentru plata pensiilor în luna ianuarie 2024 a fost realizată începând cu data de 29.12.2023, utilizându-se creditele începând cu data de 03.01.2024 și încadrându-se în limitele aprobate de Guvern pentru luna ianuarie 2024.

Pensiile vor fi majorate cu 800 de lei de la 1 septembrie 2024

Simona Bucura Oprescu a ilustrat situația prin prezentarea unui exemplu concret referitor la un pensionar cu o indemnizație socială în valoare de 1.125

de lei. Este important de menționat că acesta a avut o carieră de muncă de peste 30 de ani, îndeplinind astfel una dintre condițiile esențiale pentru a beneficia de creșteri ale pensiilor sociale.

Conform prevederilor legii pensiilor, se anunță că toate pensiile vor fi supuse unei ajustări al cuantumului cu 13,8%, începând cu data de 1 ianuarie. Astfel, în conformitate cu informațiile furnizate de  Antena 3 CNN, indemnizația socială se va situa la 1.280

de lei, indicând o creștere relativ modestă de doar 160 de lei.

Citește și: Cardurile sociale continuă să fie alimentate în 2024! Când va fi virată prima tranșă de bani pe acest an

”Conform simulărilor noastre, pentru un pensionar cu o indemnizație socială minimă de 1.125 de lei în prezent, având o vechime în muncă de 35 de ani, creșterea va fi de 87%, adică peste 1900 de lei”,

a dezvăluit ministrul Muncii.

Românii care au avut o perioadă de muncă de peste 25 de ani vor fi compensați cu puncte suplimentare în sistemul de pensii. Conform detaliilor, pentru fiecare an lucrat între 25 și 30 de ani, se acordă 0,5 puncte, între 30 și 35 de ani- 0,75 puncte pe an, iar pentru cei cu o vechime de muncă de peste 35 de ani, se acordă un punct pentru fiecare an lucrat.

Din data de 1 septembrie 2024, recalcularea pensiilor sociale va implica utilizarea unei formule de calcul actualizate, care constă în înmulțirea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul total de puncte acumulate. VPR fiind în valoare de 81 de lei.