Ministerul Muncii a dezvăluit, miercuri, programul de distribuire a pensiilor pentru luna ianuarie 2024. Astfel, procesul de distribuire a pensiilor la domiciliul beneficiarilor va începe la data de 5 ianuarie 2024, în timp ce plățile pe card vor avea loc în intervalul 11-12 ianuarie.
Astăzi începe distribuirea pensiilor la domiciliu
Ministerul Muncii a transmis faptul că în luna ianuarie 2024 plata pensiilor la Poștă se va desfășura conform convenției încheiate între cele două instituții.
"Astfel, sumele virate vor ajunge în conturile Poştei Române SA pe data de 4 ianuarie 2024, iar distribuirea pensiilor pe teren, la domiciliul beneficiarilor, se va efectua începând cu data de 5 ianuarie 2024", a transmis Ministerul Muncii pe pagina de Facebook.
Conform informațiilor prezentate de Ministerul Muncii, se precizează că distribuirea pensiilor pe card se va efectua în intervalul 11-12 ianuarie.
Ministerul Muncii a informat că deschiderea de credite de la Ministerul Finanțelor pentru plata pensiilor în luna ianuarie 2024 a fost realizată începând cu data de 29.12.2023,
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Pensiile vor fi majorate cu 800 de lei de la 1 septembrie 2024
Simona Bucura Oprescu a ilustrat situația prin prezentarea unui exemplu concret referitor la un pensionar cu o indemnizație socială în valoare de 1.125 de lei. Este important de menționat că acesta a avut o carieră de muncă de peste 30 de ani, îndeplinind astfel una dintre condițiile esențiale pentru a beneficia de creșteri ale pensiilor sociale.
Conform prevederilor legii pensiilor, se anunță că toate pensiile vor fi supuse unei ajustări al cuantumului cu 13,8%, începând cu data de 1 ianuarie. Astfel, în conformitate cu informațiile furnizate de Antena 3 CNN, indemnizația socială se va situa la 1.280 de lei, indicând o creștere relativ modestă de doar 160 de lei.
Citește și: Cardurile sociale continuă să fie alimentate în 2024! Când va fi virată prima tranșă de bani pe acest an
”Conform simulărilor noastre, pentru un pensionar cu o indemnizație socială minimă de 1.125 de lei în prezent, având o vechime în muncă de 35 de ani, creșterea va fi de 87%, adică peste 1900 de lei”, a dezvăluit ministrul Muncii.
Românii care au avut o perioadă de muncă de peste 25 de ani vor fi compensați cu puncte suplimentare în sistemul de pensii. Conform detaliilor, pentru fiecare an lucrat între 25 și 30 de ani, se acordă 0,5 puncte, între 30 și 35 de ani- 0,75 puncte pe an, iar pentru cei cu o vechime de muncă de peste 35 de ani, se acordă un punct pentru fiecare an lucrat.
Din data de 1 septembrie 2024, recalcularea pensiilor sociale va implica utilizarea unei formule de calcul actualizate, care constă în înmulțirea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul total de puncte acumulate. VPR fiind în valoare de 81 de lei.