Data la care vor intra pensiile majorate în ianuarie 2024: Detalii și informații importante pentru pensionarii din România

Author: Cristina Mocanu

Pensionarii români vor beneficia de o majorare semnificativă a pensiilor în 2024.

Sursa: pexels.com

Începând cu anul 2024, pensionarii din România urmează să primească pensiile majorate.

Din ianuarie 2024, pensionarii români vor beneficia de o majorare semnificativă a pensiilor aducând o veste bună pentru această categorie. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a furnizat informații cruciale privind data exactă de primire a pensiilor majorate, contribuind la stabilitatea și predictibilitatea acestui proces.

Pensiile urmează să fie majorate din 2024

Începând cu luna ianuarie 2024, toți pensionarii din România vor beneficia de o creștere semnificativă a pensiilor, în valoare de 13,8%.

Această majorare, deja anunțată, reprezintă un pas important în sprijinul categoriei vulnerabile a societății și ridică întrebări cu privire la momentul exact în care banii vor ajunge în conturile beneficiarilor. În acest context, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a oferit clarificări cu privire la data exactă de intrare a pensiilor majorate pe card.

În conformitate cu anunțul oficial, în ianuarie 2024, toate pensiile vor beneficia de o majorare de 13,8%, iar aceasta va fi aplicată la timp, fără întârzieri.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a adus lămuriri cu privire la data exactă la care pensionarii își vor primi banii majorați.

Într-un mesaj transmis public, ministrul Muncii a subliniat importanța evitării declarațiilor panicate care pot genera neliniște în rândul românilor. Totodată, a accentuat responsabilitatea în comunicare, având în vedere impactul pe care declarațiile potențial nefondate le pot avea asupra agențiilor de rating și altor instituții cu un interes deosebit în privința situației economice din România.

Citește și: Anunț privind majorarea pensiilor militare în 2024: Se vor indexa sau nu în funcție de rata inflației?

Modalități de primire a pensiilor: Card vs. Poștă

Potrivit informațiilor furnizate de ministrul Muncii, aproximativ jumătate dintre pensionari primesc pensiile direct în cont, pe card, iar cealaltă jumătate prin intermediul factorilor poștali. Această distincție este importantă în contextul stabilirii datelor de primire a pensiilor majorate.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Data la care vor intra pensiile in luna ianuarie

3 ianuarie: Pentru cei care primesc pensia prin intermediul factorilor poștali, banii vor fi virați începând cu această dată. Un aspect de luat în considerare este prezența a două zile libere pentru bugetari la începutul lunii ianuarie.

12 ianuarie: Pentru cei care primesc pensia pe card, banii vor intra în conturi începând cu această dată. Această diferență de timp se datorează procesului de administrare a plăților și de programare a transferurilor.

Conform Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), achitarea pensiilor prin carduri se efectuează în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Pentru cei care primesc pensiile prin poștă, achitarea are loc în intervalul 1 – 15 ale lunii, direct la domiciliul beneficiarilor.

Pentru pensionarii avizați (cei care nu sunt găsiți la domiciliu), drepturile bănești și documentele de plată se pot ridica de la ghișeele poștale în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, documentele se întorc la casa teritorială de pensii, de unde pot fi solicitate pentru reordonare la plată.

Citește și: Pensii și salarii mai mari în anul 2024. Ce au decis guvernanții în privința bugetului pe anul următor

Este important de menționat că în situația zilelor libere la începutul lunii ianuarie, activitatea poștașilor va începe din data de 3 ianuarie.

Astfel, majorarea pensiilor în ianuarie 2024 reprezintă o veste bună pentru pensionarii din România, iar clarificările aduse de ministrul Muncii oferă asigurări cu privire la regularitatea și eficiența procesului de plată. Cu o creștere de 13,8%, această măsură vine în sprijinul celor care au contribuit la dezvoltarea țării și evidențiază importanța asigurării unei bătrâneți decente pentru toți beneficiarii sistemului de pensii.