Data până la care pot fi depuse cererile pentru ajutorul de încălzire 2023: Care sunt persoanele care pot beneficia de acest ajutor

Author: Cristina Mocanu

Până la ce dată vor putea fi depuse cererile pentru ajutorul de încălzire 2023?

Sursa: pixabay.com

Până la ce dată vor putea fi depuse cererile pentru ajutorul de încălzire 2023?

Persoanele cu venituri reduse din România au oportunitatea de a solicita un ajutor lunar pentru încălzirea locuinței lor. Această măsură importantă este concepută pentru a oferi sprijin familiilor și indivizilor care se confruntă cu dificultăți financiare în a-și menține locuințele calde în timpul iernii.

Cereri pentru ajutorul pentru încălzire: Termene și proceduri

Principiul de bază al acestei inițiative este că cererea pentru ajutorul pentru încălzire ar trebui să fie depusă până la data de 15 octombrie a fiecărui an. Cu toate acestea, există o excepție importantă pentru cei care îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului în timpul sezonului rece, permițându-le să depună cererile și după această dată.

Conform prevederilor Legii 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru a solicita ajutorul pentru încălzire, persoanele trebuie să completeze o cerere și să furnizeze o declarație pe propria răspundere care detaliază componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat.

Aceste cereri și declarații trebuie depuse la primăria comunei, orașului, municipiului sau sectorului municipiului București în a cărei rază teritorială se află locuința beneficiarului. În mod obișnuit, termenul limită pentru depunerea acestor documente este 15 octombrie a fiecărui an.

Stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzire

Stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzire se face printr-o dispoziție emisă de primar, care se aplică pentru întreaga perioadă de acordare a ajutorului și trebuie să fie comunicată beneficiarilor până la data de 15 noiembrie.

Cu toate acestea, dacă consumatorii vulnerabili îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pe parcursul sezonului rece, stabilirea dreptului se face astfel:

- Pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective, ajutorul începe să fie acordat începând cu luna depunerii cererii.

- Pentru cei care au depus documentele după data de 20, ajutorul începe să fie acordat începând cu luna următoare.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

- Beneficiarii de ajutor social ai căror drepturi de ajutor social sunt stabilite începând cu acea lună primesc ajutorul începând cu luna depunerii cererii, indiferent de data la care a fost depusă cererea.

Citește și: Vouchere între 500 și 1.500 de lei. Banii vor ajunge în buzunarele românilor până la finalul săptămânii viitoare

- Trebuie să menționăm că, dacă cererea este depusă după data de 20 a unei luni, ajutorul acordat va fi redus și nu va acoperi întreaga perioadă a sezonului rece, care se întinde de la 1 noiembrie 2023 până la 31 martie 2024.

Eligibilitatea pentru ajutorul pentru încălzire

Ajutorul de încălzire pentru sezonul rece poate fi solicitat de către familiile cu venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pentru fiecare membru al familiei sau persoanele singure care câștigă până în 2.053 de lei pe lună. Această măsură vizează în principal consumatorii cu venituri reduse, oferindu-le o modalitate de a face față cheltuielilor crescute cu încălzirea în timpul sezonului rece.

Un aspect important este că ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pentru un singur sistem de încălzire utilizat în locuință, pe toată durata sezonului rece. Această declarație trebuie făcută de persoana singură sau de un membru al familiei care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile și devine titularul ajutorului.

Persoanele cu venituri reduse din România au oportunitatea de a solicita un ajutor lunar pentru încălzirea locuinței lor.
[Sursa: pixabay.com]

Categorii de ajutoare pentru încălzire

Categoriile de ajutoare pentru încălzire variază în funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință. Acestea includ ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat, ajutor pentru gaze naturale, ajutor pentru energie electrică și ajutor pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

În plus, persoanele cu venituri reduse pot primi un ajutor financiar suplimentar pentru energie, care este destinat să acopere o parte din consumul energetic al gospodăriei. Acest sprijin financiar se acordă lunar pe tot parcursul anului și se poate acumula cu ajutorul pentru încălzire, oferind un sprijin suplimentar pentru a face față costurilor cu energia.

Citește și: Ce ajutoare sociale se vor da în 2024: Tot ce trebuie să știi despre venitul minim de incluziune și alocația pentru susținerea familiei

Astfel, această inițiativă guvernamentală reprezintă o măsură vitală de sprijin pentru persoanele cu venituri reduse din România, ajutându-le să își mențină locuințele călduroase în timpul iernii. Prin simplificarea procesului de solicitare și extinderea termenului de depunere a cererilor, autoritățile doresc să asigure că toți cei eligibili beneficiază de ajutorul pentru încălzire și pentru energia electrică. Această măsură nu numai că ajută familiile să își mențină locuințele călduroase, dar contribuie și la reducerea povară financiară pentru persoanele cu venituri mici.