Cardurile de energie încărcate în septembrie 2023 cu cea de-a doua transă în valoare de 700 de lei pot fi folosite pentru plata facturilor curente sau restante de energie. Sprijinul poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023, potrivit ghidului publicat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Data până la care pot fi plătite facturile cu cardul de energie în 2023
Cardurile de energie alocate ambelor tranșe se pot folosi până la 31 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul financiar în valoare totală de 1400 de lei nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut, se arată în Ghidul cardurilor de energie publicat de MIPE.
Servicii/produse care se pot plăti cu ajutorul cardurilor de energie în 2023: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial).
Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare.Actele necesare pentru plata facturilor cu cardul de energie
– Cardul de energie (primit prin Poșta Română)
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
– Actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului)
– Factura (curentă sau restantă) ori alt document justificativ (înștiințare de plată din partea furnizorului SAU certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari, în cazul plății încălzirii în sistem centralizat de termoficare)
Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie: contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat+ declarație pe proprie răspundere a beneficiarului, că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.
Cum se face plata facturilor cu cardurile de energie
Plata facturilor cu sumele de pe cardul de energie se poate face prin mandat poștal:
- Online, accesând aplicația de pe site-ul Poștei Române aici
- Direct la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului
- La orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural
Pentru plata online beneficiarii pot accesa site-ul poștei prin introducerea seriei cardului de energie, iar apoi, încarcă cele 3 documente necesare plății – cartea de identitate, cardul de energie și factura (înștiințare de plată din partea furnizorului sau certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari, în cazul sistemelor centralizate de termoficare). Beneficiarul trebuie să dețină și să introducă și o adresă de e-mail, pe care va primi în maximum 5 zile confirmarea plății efectuate.
Poți folosi cardul de energie pentru plată totală sau parțială a unei facturi. Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).
Indiferent de metoda de plată aleasă, ai nevoie de cardul de energie, actul de identitate al beneficiarului și factura de consum/codul de bare de pe aceasta sau din contul tău de client (înștiințare de plată din partea furnizorului) pe care dorești să o achiți.