Data până la care se pot folosi cardurile de energie a fost modificată. Beneficiarii pot plăti și datoriile de anul trecut

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 16 mai 2023, 10:31

Data până la care se pot folosi cardurile de energie a fost modificată

Sursa: MIPE

Data până la care se pot folosi cardurile de energie a fost modificată. Prima tranșă, în valoare de 700 de lei, va putea fi utilizată până la 27 decembrie 2023.

Vești bune pentru beneficiarii cardurilor de energie care nu au folosit încă banii aferenți primei tranșe în valoare de 700 de lei. Guvernul a decis prelungirea termenului până la care pot fi utilizați banii, astfel data până la care se pot folosi cardurile de energie este data de 27 decembrie 2023 și nu 30 iunie, așa cum era prevăzut inițial. 

Citește și: Un nou ajutor financiar în valoare de 5000 de euro, anunțat de ministrul Muncii. Românii care vor primi mai mulți bani de la stat

Data până la care pot fi plătite facturile cu cardul de energie 

Guvernul a aprobat un act normativ de modificare și completare a  Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile  prin care se acordă sprijin persoanelor vulnerabile pentru achitarea facturilor la energie.

Astfel, noua data până la care pot fi plătite facturile cu prima tranșă de bani în valoare de 700 de lei cu care au fost alimentate cardurile de energie 2023 este data de 27 decembrie 2023. 

Reglementările nou introduse vizează eficientizarea utilizării sprijinului, pentru a se asigura acces și tratament egal tuturor potențialilor beneficiari eligibili. 

Citește și: Bursa de ajutor social pentru elevi în 2023: Câți bani primesc elevii din familiile cu venituri reduse

Beneficiarii cardurilor de energie pot plăti datoriile de anul trecut 

Facturile față de furnizorii de energie vor putea cuprinde datorii restante începând cu 1 februarie 2022, cu condiția ca factura să fie emisă după data de 1 ianuarie 2023. Totodată, se elimină trimiterile la sezonul rece 2022 – 2023, pentru ca prima tranșă de 700 de lei să fie utilizată până la 27 decembrie 2023, față de 30 iunie 2023, cum era până la acest moment, se arată în comunicatul de presă transmis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. 

De la începutul programului și până acum, peste 2,4 milioane de familii și-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie, valoarea totală a plăților efectuate ajungând la 541 milioane lei.  

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum se face plata facturilor cu cardurile de energie 

Plata facturilor cu sumele de pe cardul de energie se poate face prin  mandat poștal:

 

 

  • Online, accesând aplicația de pe site-ul Poștei Române  aici
  • Direct la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului
  • La orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural

 

 

Pentru plata online beneficiarii pot accesa site-ul poștei prin introducerea seriei cardului de energie, iar apoi, încarcă cele 3 documente necesare plății –  cartea de identitate, cardul de energie și factura  (înștiințare de plată din partea furnizorului   sau certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari, în cazul sistemelor centralizate de termoficare). Beneficiarul trebuie să dețină și să introducă și o adresă de e-mail, pe care va primi în maximum 5 zile confirmarea plății efectuate.

Poți folosi cardul de energie pentru plată totală sau parțială a unei facturi. Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).

Indiferent de metoda de plată aleasă, ai nevoie de cardul de energie, actul de identitate al beneficiarului și factura de consum/codul de bare de pe aceasta sau din contul tău de client  (înștiințare de plată din partea furnizorului)  pe care dorești să o achiți.