Data pentru alegerile locale 2024 a fost anunțată: Când vor merge românii la vot pentru a-și alege primarii

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 22 feb 2024, 11:23
Care este data la care vor avea loc alegerile locale în anul 2024
Sursa: freepik

Anul 2024 este unul extrem de important pentru România, cu mari mize electorale, iar aceasta este data la care românii își votează primarul.

Românii vor fi chemați la vot de patru ori în anul 2024, asta deoarece vor vota în cadrul alegerilor europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Anul în care ne aflăm este primul în care toate alegerile vor avea loc, iar românii vor lua decizii importante pentru fiecare în parte. Iată care este data alegerilor locale, în cadrul cărora românii vor merge la vot pentru a-și alege primarii.

Când vor merge românii la vot pentru a-și alege primarii

După o perioadă îndelungată de negocieri cu privire la calendarul alegerilor pentru anul 2024, au fost anunțate datele la care românii vor fi chemați la vot pentru a își alege primarii. În cadrul alegerilor locale vor avea loc și alegerile europarlamentare, motiv pentru care oamenii ce merg la vot vor pune ștampila pe patru buletine de vot diferite.

Partidele PSD și PNL au decis, după peste o lună de negocieri, ca alegerile locale și europarlamentare să fie comasate, motiv pentru care la data de 9 noiembrie, românii vor vota primarii, dar și reprezentanții în Parlamentul European. În cadrul coaliției PSD-PNL s-a decis și devansarea alegerilor prezidențiale pentru anul 2024, astfel acestea o să aibă loc mai devreme față de perioada cu care ne-am obișnuit din anul 2019, potrivit euronews.ro

Citește și: Când au loc următoarele alegeri în România?

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Românii ce vor merge la vot la data de 9 iunie, pentru a își pune ștampila pe buletinul de vot în cadrul alegerilor locale vor vota primarul, dar și ceilalți aleși locali, alături de reprezentanții României în Parlamentul European. Fiecare alegător o să primească patru buletine de vot pe care își vor pune ștampila, unul pentru primar, unul pentru consiliul local și unul pentru consiliul județean. Al patrulea buletin de vot o să fie pentru alegerile europarlamentare.

Pentru românii din București alegerile se vor organiza diferit, astfel la data de 9 iunie, aceștia vor primi 5 buletine de vot, unul pentru primarul de sector, unul pentru consiliul local al sectorului, unul pentru primarul general al municipiului București și unul pentru Consiliul General al Municipiului București, alături de buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare.

Miercuri, 21 februarie 2024, s-a decis comasarea alegerilor

În cadrul ședinței ce a avut loc miercuri, 21 februarie 2024, la Palatul Victoria, politicienii au discutat calendarul alegerilor din anul 2024, astfel s-a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Această comasare este o devansare a alegerilor locale, ce trebuiau să aibă loc în septembrie, astfel încât în anul 2024, alegerile locale și alegerile europarlamentare vor avea loc la data de 9 iunie.

„În trecut, România a mai luat astfel de decizii. Așa am putut reuși să intrăm în UE și NATO. Acum avem două obiective la fel de importante: intrarea în Schengen și în 2026 România să fie membră OECD. Este un parcurs cu reforme, la fel și implementarea PNRR. Nu văd nimic nedemocratic să-ți asumi niște lucruri bune pentru români și pentru România”, a mai spus premierul României.

Deși sunt polițieni ce văd această comasare a alegerilor într-un mod pozitiv, există și politicieni ce nu sunt mulțumiți de această variantă. „O somez pe doamna ministru al Justiției să aibă grijă ce semnează. Și chiar o sfătuiesc să nu accepte această încălcare grosolană a Constituției, cu atât mai mult cu cât este evident că dacă o face, o face în condițiile în care este pe deplin conștientă că decizia de comasare a alegerilor, adoptată prin ordonanță de urgență sau prin proiect de lege inițiat de Guvern este neconstituțională. Contravine flagrant Constituției și legilor țării”, a afirmat Ludovic Orban miercuri dimineața, potrivit europafm.ro.